Espresso tonic
Kawa? Można ją pić ze spienionym mlekiem, śmietanką albo smakowym syropem. Ale prawdziwym hitem na lato nie jest latte ani cappuccino, a niezwykle modny ostatnio espresso tonic. Jego sekret? Dodatek gazowanego toniku, który sprawia, że espresso cudownie orzeźwia w gorące dni. A to nie koniec, bo nasz przepis na espresso tonic to jeszcze skórka z limonki, która nadaje kawie lekko kwaskowaty posmak i syrop klonowy, czyli dawka delikatnej słodkości. Do tego kostki lodu i gotowe – możesz cieszyć się najmodniejszym kawowym napojem w sezonie.
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
28
kcal
Kalorie
7
g
Węglowodany
6
mg
Sód
Składniki
200 g
|
tonicu
|
2
|
filiżanki naparu mocnej kawy
30 g
|
1
|
łyżeczka skórki z limonki
3 g
|
1
|
łyżeczka syropu klonowogo
10 g
|
2
|
sztuki kostek lodu
40 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
28
kcal
Kalorie
7
g
Węglowodany
6
mg
Sód
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 5 min.
1
Do szklanki wkładamy kostki lodu, skórkę z limonki.
2
Wlewamy tonic i kawę. Dodajemy syrop klonowy (opcjonalnie).