
Ekspresowa sałatka z kuskusem i ciecierzycą
Nie masz czasu na gotowanie? Ekspresowa sałatka z kuskusem i ciecierzycą to pyszny pomysł na obiad dla zapracowanych! Jej przygotowanie zajmuje jedynie 5 minut (+ czas na napęcznienie kuskusu), a gotowa sałatka idealnie nadaje się, by zabrać ją do pracy. To jednak nie koniec jej zalet. Takie danie dostarcza bowiem mocy żelaza, cynku, magnezu, witaminy C czy beta-karotenu. Smacznego!

Kategorie





Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Ilość | Składnik |
---|---|
60 g
|
kaszy kuskus
|
120 g
|
ciecierzycy konserwowej
|
0,5
|
sztuki papryki czerwonej
85 g
|
0,5
|
sztuki ogórka
75 g
|
0,3
|
sztuki sera typu feta
50 g
|
Dressing: |
|
2
|
łyżeczki oliwy
10 g
|
2
|
łyżki soku z cytryny
12 g
|
1,5
|
garści mięty
3 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu czarnego
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Kuskus przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu.
W tym czasie kroimy paprykę i ogórka w podobnej wielkości niewielką kostkę.
Ser feta również kroimy w droną kostkę.
Ciecierzycę przepłukujemy pod zimną wodą i odsączamy.
W małej miseczce mieszamy oliwę, sok z cytryny, posiekaną miętę, sól i pieprz. Możemy doprawić solą i pieprzem według własnego uznania.
Do kuskusu dodajemy warzywa, ciecierzycę i fetę, całość polewamy dressingiem i dokładnie mieszamy.