Zamów dietę dziś, aby otrzymać swój plan już .
h m s
Sprawdź ofertę.
Dutch baby z owocami

Dutch baby z owocami

Dutch baby to pieczony naleśnik pochodzący z Holandii, często podawany jako śniadaniowy lub lunchowy posiłek. I choć w Polsce nie cieszy się zbyt dużą popularnością, zdecydowanie warto go spróbować. Powiemy więcej – gdy już raz spróbujesz takiego słodkiego śniadania, trudno będzie Ci o nim zapomnieć. Nasza propozycja? Podawaj dutch baby z kremowym sosem na bazie masła orzechowego i skyra oraz orzeźwiającymi owocami. Efekt? Śniadanie, które nie tylko pięknie wygląda, ale też obłędnie smakuje. I znika z talerza w okamgnieniu.

5 min
Czas przygotowania
45 min
Czas całkowity
Średni
Poziom trudności
Oceń
3,73/5
(z 41 ocen)
Dutch baby z owocami
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Dla dzieci Dla dzieci
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

429 kcal Kalorie
29 g Białko
18 g Tłuszcze
44 g Węglowodany
230 mg Sód
7 g Błonnik

Składniki

Ciasto:

4
łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
60 g
0,5
szklanki mleka
125 g
2
sztuki jaja kurzego
112 g
2
łyżeczki erytrolu
10 g
2
łyżeczki oleju rzepakowego
10 g
0,5
łyżeczki ekstraktu waniliowego
1,5 g
1
szczypta soli
0,25 g

Do podania:

1,5
opakowania skyra
225 g
1
łyżeczka erytrolu
5 g
2
łyżeczki masła orzechowego
20 g
100 g
 borówek
100 g
 truskawek

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

429 kcal Kalorie
29 g Białko
18 g Tłuszcze
44 g Węglowodany
230 mg Sód
7 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 5 min.
1

Nagrzewamy piekarnik do ok. 210 stopni razem z patelnią lub naczyniem żaroodpornym (o średnicy podobnej do standardowej patelni).

2

Przygotowujemy ciasto. Na gładką masę miksujemy: jajka, mąkę, mleko, ekstrakt waniliowy, erytrol oraz sól. Ciasto odstawiamy na ok. 20 minut.

3

Wyjmujemy nagrzaną patelnię i rozprowadzamy na niej olej. Następnie wylewamy ciasto, tak aby pokryło również brzegi naczynia.

4

Patelnie z ciastem wstawiamy do piekarnika i pieczemy do zbrązowienia brzegów (ok. 10 minut). Obserwujemy, by naleśnik się nie przypalił.

5

Skyr, erytrol oraz masło orzechowe mieszamy, a następnie nakładamy na gotowy, przestudzony naleśnik.

6

Na wierzchu układamy owoce.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.