Dutch baby z owocami
Dutch baby to pieczony naleśnik pochodzący z Holandii, często podawany jako śniadaniowy lub lunchowy posiłek. I choć w Polsce nie cieszy się zbyt dużą popularnością, zdecydowanie warto go spróbować. Powiemy więcej – gdy już raz spróbujesz takiego słodkiego śniadania, trudno będzie Ci o nim zapomnieć. Nasza propozycja? Podawaj dutch baby z kremowym sosem na bazie masła orzechowego i skyra oraz orzeźwiającymi owocami. Efekt? Śniadanie, które nie tylko pięknie wygląda, ale też obłędnie smakuje. I znika z talerza w okamgnieniu.
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Ciasto: |
|
4
|
łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
60 g
|
0,5
|
szklanki mleka
125 g
|
2
|
sztuki jaja kurzego
112 g
|
2
|
łyżeczki erytrolu
10 g
|
2
|
łyżeczki oleju rzepakowego
10 g
|
0,5
|
łyżeczki ekstraktu waniliowego
1,5 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
Do podania: |
|
1,5
|
opakowania skyra
225 g
|
1
|
łyżeczka erytrolu
5 g
|
2
|
łyżeczki masła orzechowego
20 g
|
100 g
|
borówek
|
100 g
|
truskawek
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Nagrzewamy piekarnik do ok. 210 stopni razem z patelnią lub naczyniem żaroodpornym (o średnicy podobnej do standardowej patelni).
Przygotowujemy ciasto. Na gładką masę miksujemy: jajka, mąkę, mleko, ekstrakt waniliowy, erytrol oraz sól. Ciasto odstawiamy na ok. 20 minut.
Wyjmujemy nagrzaną patelnię i rozprowadzamy na niej olej. Następnie wylewamy ciasto, tak aby pokryło również brzegi naczynia.
Patelnie z ciastem wstawiamy do piekarnika i pieczemy do zbrązowienia brzegów (ok. 10 minut). Obserwujemy, by naleśnik się nie przypalił.
Skyr, erytrol oraz masło orzechowe mieszamy, a następnie nakładamy na gotowy, przestudzony naleśnik.
Na wierzchu układamy owoce.