Duszony dorsz z żurawiną i puree ziemniaczanym

Duszony dorsz z żurawiną i puree ziemniaczanym

Ryby powinny pojawiać się w naszym jadłospisie co najmniej 2 razy w tygodniu – a świetnym wyborem jest np. dorsz, czyli ryba pełna białka, jodu, selenu i witamin z grupy B. Nie masz pomysłu na kreatywne włączenie ryb do diety? Nasz przepis – duszony dorsz z żurawiną i puree ziemniaczanym – zachwyci Cię od pierwszego kęsa. Delikatne mięso dorsza tworzy tu obłędne połączenie z kwaskowatą żurawiną, słodkim miodem oraz cebulą i czosnkiem. Do tego kremowego puree ziemniaczane i gotowe! Takiego dania nie powstydziłby się zawodowy szef kuchni. Smacznego!

15 min
Czas przygotowania
30 min
Czas całkowity
Średni
Poziom trudności
Oceń
(brak ocen)
Duszony dorsz z żurawiną i puree ziemniaczanym
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez glutenu Bez glutenu
Dla dzieci Dla dzieci
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

522 kcal Kalorie
31 g Białko
11 g Tłuszcze
79 g Węglowodany
723 mg Sód
6 g Błonnik

Składniki
300 g
 dorsza

Sos:

1
sztuka cebuli
80 g
2
ząbki czosnku
12 g
75 g
 żurawiny suszonej
1
szklanka bulionu warzywnego
250 g
2
łyżeczki miodu
24 g
3
łyżeczki oliwy z oliwek
15 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g

Puree ziemniaczane:

5
sztuk ziemniaków
350 g
1
łyżeczka masła
5 g
0,2
szklanki mleka
45 g
1
szczypta soli
0,25 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

522 kcal Kalorie
31 g Białko
11 g Tłuszcze
79 g Węglowodany
723 mg Sód
6 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 15 min.
1

Żurawinę zalewamy ciepłą wodą i pozostawiamy na parę minut, odcedzamy.

2

Ziemniaki obieramy i gotujemy w wodzie do miękkości.

3

Miękkie ziemniaki odcedzamy. Dodajemy masło, mleko i sól. Przy pomocy tłuczka lub miksera ubijamy na gładką masę.

4

Rybę przyprawiamy solą i pieprzem.

5

Cebulę i czosnek siekamy. Podsmażamy na rozgrzanej oliwie.

6

Dodajemy żurawinę, miód, podsmażamy przez chwilę.

7

Rybę dodajemy na patelnię, dodajemy bulion i dusimy pod przykryciem, aż ryba będzie miękka (około 10 minut).

8

Puree ziemniaczane podajemy z rybą i sosem.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.