Duszony dorsz z żurawiną i puree ziemniaczanym
Ryby powinny pojawiać się w naszym jadłospisie co najmniej 2 razy w tygodniu – a świetnym wyborem jest np. dorsz, czyli ryba pełna białka, jodu, selenu i witamin z grupy B. Nie masz pomysłu na kreatywne włączenie ryb do diety? Nasz przepis – duszony dorsz z żurawiną i puree ziemniaczanym – zachwyci Cię od pierwszego kęsa. Delikatne mięso dorsza tworzy tu obłędne połączenie z kwaskowatą żurawiną, słodkim miodem oraz cebulą i czosnkiem. Do tego kremowego puree ziemniaczane i gotowe! Takiego dania nie powstydziłby się zawodowy szef kuchni. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
300 g
|
dorsza
|
Sos: |
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
2
|
ząbki czosnku
12 g
|
75 g
|
żurawiny suszonej
|
1
|
szklanka bulionu warzywnego
250 g
|
2
|
łyżeczki miodu
24 g
|
3
|
łyżeczki oliwy z oliwek
15 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Puree ziemniaczane: |
|
5
|
sztuk ziemniaków
350 g
|
1
|
łyżeczka masła
5 g
|
0,2
|
szklanki mleka
45 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Żurawinę zalewamy ciepłą wodą i pozostawiamy na parę minut, odcedzamy.
Ziemniaki obieramy i gotujemy w wodzie do miękkości.
Miękkie ziemniaki odcedzamy. Dodajemy masło, mleko i sól. Przy pomocy tłuczka lub miksera ubijamy na gładką masę.
Rybę przyprawiamy solą i pieprzem.
Cebulę i czosnek siekamy. Podsmażamy na rozgrzanej oliwie.
Dodajemy żurawinę, miód, podsmażamy przez chwilę.
Rybę dodajemy na patelnię, dodajemy bulion i dusimy pod przykryciem, aż ryba będzie miękka (około 10 minut).
Puree ziemniaczane podajemy z rybą i sosem.