 
      Duszony dorsz z żurawiną i puree ziemniaczanym
Ryby powinny pojawiać się w naszym jadłospisie co najmniej 2 razy w tygodniu – a świetnym wyborem jest np. dorsz, czyli ryba pełna białka, jodu, selenu i witamin z grupy B. Nie masz pomysłu na kreatywne włączenie ryb do diety? Nasz przepis – duszony dorsz z żurawiną i puree ziemniaczanym – zachwyci Cię od pierwszego kęsa. Delikatne mięso dorsza tworzy tu obłędne połączenie z kwaskowatą żurawiną, słodkim miodem oraz cebulą i czosnkiem. Do tego kremowego puree ziemniaczane i gotowe! Takiego dania nie powstydziłby się zawodowy szef kuchni. Smacznego!
 
        Kategorie
 
           
           
           
          Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
| Ilość | Składnik | 
|---|---|
| 
            300 g 
           | 
               dorsza
             | 
| Sos: | |
| 
            1
           | 
              sztuka cebuli
             
                80 g
               | 
| 
            2
           | 
              ząbki czosnku
             
                12 g
               | 
| 
            75 g 
           | 
               żurawiny suszonej
             | 
| 
            1
           | 
              szklanka bulionu warzywnego
             
                250 g
               | 
| 
            2
           | 
              łyżeczki miodu
             
                24 g
               | 
| 
            3
           | 
              łyżeczki oliwy z oliwek
             
                15 g
               | 
| 
            1
           | 
              szczypta soli
             
                0,25 g
               | 
| 
            1
           | 
              szczypta pieprzu
             
                0,25 g
               | 
| Puree ziemniaczane: | |
| 
            5
           | 
              sztuk ziemniaków
             
                350 g
               | 
| 
            1
           | 
              łyżeczka masła
             
                5 g
               | 
| 
            0,2
           | 
              szklanki mleka
             
                45 g
               | 
| 
            1
           | 
              szczypta soli
             
                0,25 g
               | 
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Żurawinę zalewamy ciepłą wodą i pozostawiamy na parę minut, odcedzamy.
Ziemniaki obieramy i gotujemy w wodzie do miękkości.
Miękkie ziemniaki odcedzamy. Dodajemy masło, mleko i sól. Przy pomocy tłuczka lub miksera ubijamy na gładką masę.
Rybę przyprawiamy solą i pieprzem.
Cebulę i czosnek siekamy. Podsmażamy na rozgrzanej oliwie.
Dodajemy żurawinę, miód, podsmażamy przez chwilę.
Rybę dodajemy na patelnię, dodajemy bulion i dusimy pod przykryciem, aż ryba będzie miękka (około 10 minut).
Puree ziemniaczane podajemy z rybą i sosem.
Wyślij przepis na e-mail
Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.
 
        