Duszona wołowina z warzywami i kaszą
Kategorie
Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
| Ilość | Składnik |
|---|---|
|
500 g
|
polędwicy wołowej
|
|
2
|
sztuki cebuli
160 g
|
|
3
|
sztuki marchwi
240 g
|
|
4
|
łyżeczki oleju
20 g
|
|
3
|
szklanki bulionu warzywnego
750 g
|
|
1
|
łyżka koncentratu pomidorowego
25 g
|
|
2
|
sztuki liści laurowych
2 g
|
|
3
|
sztuki ziela angielskiego
3 g
|
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
|
1
|
łyżeczka papryki słodkiej
3 g
|
|
100 g
|
kaszy
|
|
4
|
łyżeczki natki pietruszki
20 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Kaszę gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
Mięso kroimy w kostkę o boku 3-4 cm. Przyprawiamy solą i pieprzem wedle uznania.
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Marchewkę obieramy i kroimy w grubą kostkę.
W dużym garnku lub rondlu z grubym dnem rozgrzewamy olej na średniej mocy palnika.
Partiami wkładamy wołowinę i obsmażamy ją ze wszystkich stron na brązowy kolor (około 3-4 minuty na partię). Obsmażone mięso przekładamy na talerz.
Zmniejszamy moc palnika do małej, w tym samym rondlu (nie myjemy) podsmażamy pokrojoną cebulę przez około 5 minut, aż się zeszkli i zmięknie, ale nie zrumieni.
Do garnka dodajemy pokrojoną marchew, ewentualnie paprykę słodką mieloną, ziele angielskie i liście laurowe. Smażymy wszystko razem przez około 3 minuty, co jakiś czas mieszając.
Wkładamy z powrotem obsmażoną wołowinę. Dodajemy koncentrat pomidorowy i mieszamy. Smażymy przez 1 minutę.
Całość zalewamy bulionem (lub wodą) – płynu powinno być na tyle, aby zakrył mięso i warzywa. Doprowadzamy do wrzenia na dużej mocy palnika. zmniejszamy moc palnika do małej, przykrywamy garnek pokrywką i dusimy przez 15-30 minut, aż wołowina będzie bardzo miękka i będzie rozpadać się pod widelcem. Co jakiś czas delikatnie mieszamy, sprawdzając, czy sos nie przywiera.
Po upływie tego czasu sprawdzamy, czy wołowina jest miękka. Jeśli tak, doprawiamy sos solą i pieprzem do smaku. Jeśli sos jest zbyt rzadki, zdejmujemy pokrywkę i gotujemy przez ostatnie 15 minut duszenia na średniej mocy palnika bez przykrycia, aby się zredukował.
Gulasz podajemy na ugotowanej kaszy pęczak, posypany świeżą natką pietruszki.
Wyślij przepis na e-mail
Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.