
Gulasz z indyka z dynią, papryką i ryżem basmati
Masz ochotę na polsko-węgierską klasykę? Gulasz z indyka z dynią, papryką i ryżem basmati poleca się na obiad! Taka kolorowa potrawa to przepis na danie pełne przeciwutleniaczy, białka, błonnika oraz witamin i…mniej garnków do mycia. Gulasz posmakuje zarówno dzieciom, jak i dorosłym, a do tego świetnie rozgrzeje i nasyci na długo. Smacznego!

Kategorie







Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
300 g
|
dyni świeżej lub mrożonej
|
1
|
sztuka papryki czerwonej
170 g
|
0,5
|
opakowania pomidorów z puszki
200 g
|
2
|
łyżeczki oleju rzepakowego
10 g
|
200 g
|
mięsa z piersi indyka
|
0,5
|
szklanki wody
125 g
|
1
|
łyżeczka kurkumy
2 g
|
0,5
|
łyżeczki papryki słodkiej
1,5 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
1
|
łyżeczka erytrolu
5 g
|
2
|
łyżeczki natki pietruszki
10 g
|
100 g
|
ryżu basmati
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Dynię obieramy i kroimy na średniej wielkości kostkę (ok. 1,5 cm). W przypadku mrożonej dyni warto ją wcześniej rozmrozić.
Mięso kroimy w podobnej wielkości kostkę, co dynię. Paprykę kroimy w cienkie paski o długości ok. 3 cm.
Na dużej, głębokiej patelni lub w garnku rozgrzewamy olej. Dodajemy kawałki mięsa i podsmażamy je na średnim ogniu przez około 5 minut, aż mięso lekko się zarumieni. Wyjmujemy mięso i odkładamy na talerz.
Na tej samej patelni, podsmażamy na dużym ogniu dynię i paprykę przez około 5 minut, mieszając co jakiś czas.
Dodajemy na patelnię podsmażone mięso, pomidory z puszki oraz wodę. Doprawiamy kurkumą, słodką papryką, erytrolem, solą i pieprzem wedle uznania. Dokładnie mieszamy.
Zmniejszamy ogień na średni, przykrywamy patelnię i dusimy przez 15-20 minut, aż dynia zmięknie, a indyk będzie w pełni ugotowany. Co kilka minut mieszamy, aby sos się nie przypalił. W razie potrzeby dolewamy stopniowo gorącą wodę, aby uzyskać gulasz o preferowanej konsystencji.
Po zakończeniu duszenia opcjonalnie posypujemy gulasz posiekaną natką pietruszki.
Gotowy gulasz podajemy z ryżem.