Gulasz z indyka z dynią, papryką i ryżem basmati

Gulasz z indyka z dynią, papryką i ryżem basmati

Masz ochotę na polsko-węgierską klasykę? Gulasz z indyka z dynią, papryką i ryżem basmati poleca się na obiad! Taka kolorowa potrawa to przepis na danie pełne przeciwutleniaczy, białka, błonnika oraz witamin i…mniej garnków do mycia. Gulasz posmakuje zarówno dzieciom, jak i dorosłym, a do tego świetnie rozgrzeje i nasyci na długo. Smacznego!

15 min
Czas przygotowania
45 min
Czas całkowity
Średni
Poziom trudności
Oceń
(brak ocen)
Gulasz z indyka z dynią, papryką i ryżem basmati
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez glutenu Bez glutenu
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

417 kcal Kalorie
27 g Białko
8 g Tłuszcze
62 g Węglowodany
121 mg Sód
10 g Błonnik

Składniki
300 g
 dyni świeżej lub mrożonej
1
sztuka papryki czerwonej
170 g
0,5
opakowania pomidorów z puszki
200 g
2
łyżeczki oleju rzepakowego
10 g
200 g
 mięsa z piersi indyka
0,5
szklanki wody
125 g
1
łyżeczka kurkumy
2 g
0,5
łyżeczki papryki słodkiej
1,5 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g
1
łyżeczka erytrolu
5 g
2
łyżeczki natki pietruszki
10 g
100 g
 ryżu basmati

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

417 kcal Kalorie
27 g Białko
8 g Tłuszcze
62 g Węglowodany
121 mg Sód
10 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 15 min.
1

Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

2

Dynię obieramy i kroimy na średniej wielkości kostkę (ok. 1,5 cm). W przypadku mrożonej dyni warto ją wcześniej rozmrozić.

3

Mięso kroimy w podobnej wielkości kostkę, co dynię. Paprykę kroimy w cienkie paski o długości ok. 3 cm.

4

Na dużej, głębokiej patelni lub w garnku rozgrzewamy olej. Dodajemy kawałki mięsa i podsmażamy je na średnim ogniu przez około 5 minut, aż mięso lekko się zarumieni. Wyjmujemy mięso i odkładamy na talerz.

5

Na tej samej patelni, podsmażamy na dużym ogniu dynię i paprykę przez około 5 minut, mieszając co jakiś czas.

6

Dodajemy na patelnię podsmażone mięso, pomidory z puszki oraz wodę. Doprawiamy kurkumą, słodką papryką, erytrolem, solą i pieprzem wedle uznania. Dokładnie mieszamy.

7

Zmniejszamy ogień na średni, przykrywamy patelnię i dusimy przez 15-20 minut, aż dynia zmięknie, a indyk będzie w pełni ugotowany. Co kilka minut mieszamy, aby sos się nie przypalił. W razie potrzeby dolewamy stopniowo gorącą wodę, aby uzyskać gulasz o preferowanej konsystencji.

8

Po zakończeniu duszenia opcjonalnie posypujemy gulasz posiekaną natką pietruszki.

9

Gotowy gulasz podajemy z ryżem.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.