Duszona wołowina
Szukasz przepisu na delikatne i miękkie mięso wołowe? Nasz duszona wołowina sprawdzi się idealnie! Przepis ten perfekcyjnie łączy w sobie kwaskowate warzywa i wyraziste przyprawy, tworząc danie, któremu nie oprze się nawet największy niejadek – wypróbuj koniecznie, a potrawa ta na stałe zagości w Twoim jadłospisie!
Kategorie
Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
400 g
|
wołowiny
|
200 g
|
ryżu basmati
|
1
|
sztuka papryki żółtej
170 g
|
1
|
sztuka papryki czerwonej
170 g
|
2
|
sztuki cebuli
160 g
|
2
|
sztuki liści laurowych
2 g
|
2
|
sztuki ziela angielskiego
2 g
|
3
|
łyżeczki natki pietruszki
15 g
|
4
|
łyżki koncentratu pomidorowego
100 g
|
4
|
szklanki bulionu
1000 g
|
0,5
|
łyżki mąki pszennej
6 g
|
2
|
szczypty soli
0,5 g
|
2
|
szczypty pieprzu
0,5 g
|
2
|
ząbki czosnku
12 g
|
1
|
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g
|
2
|
łyżeczki papryki słodkiej
6 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
Wołowinę kroimy na kawałki około 2 × 2 cm. Oprószamy mąką, strzepujemy nadmiar i smażymy na patelni na rozgrzanej oliwie, do momentu aż mięso się zarumieni. Możemy robić to partiami. Mięso przekładamy do garnka.
Na tej samej patelni przez kilka minut podsmażamy pokrojone warzywa: paprykę, cebulę i czosnek. Dodajemy do mięsa.
Wlewamy bulion do garnka, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i pozostałe przyprawy. Całość dusimy przez 45-60 minut.
Na talerzu układamy ryż i wołowinę z sosem. Posypujemy posiekaną natką pietruszki. Smacznego!