Drożdżówki ze śliwkami
Kto powiedział, że dieta oznacza bezwzględne rozstanie z ulubionymi deserami? Z nami przygotujesz drożdżówki ze śliwkami, które nie tylko świetnie smakują, ale są także idealne na diecie…i w 100% wegańskie! Wystarczy, że mleko i masło zastąpisz napojem roślinnym i olejem kokosowym, a cukier zamienisz na bezkaloryczny erytrol i gotowe – tak przygotowane drożdżówki będą idealnym towarzyszem ciepłych, wczesnojesiennych dni.
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
0,8
|
szklanki napoju roślinnego, np. migdałowego
200 g
|
30
|
łyżek mąki orkiszowej pełnoziarnistej
300 g
|
1
|
łyżeczka cynamonu
4 g
|
2
|
łyżeczki erytrolu
10 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
25 g
|
drożdży świeżych
|
3
|
łyżeczki masła
15 g
|
1,5
|
łyżeczki syropu klonowego
15 g
|
8
|
łyżeczek powideł śliwkowych
120 g
|
12
|
sztuk śliwek
360 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Delikatnie podgrzewamy napój roślinny (37-42 stopnie C), masło i syrop klonowy. Następnie dodajemy drożdże i czekamy 10 min.
Mąkę, cynamon (połowa) i sól mieszamy, a następnie dodajemy zaczyn. Zagniatamy ciasto i odstawiamy na godzinę.
Po wyrośnięciu ugniatamy ciasto, podsypujemy mąką jeżeli się klei do rąk, rozwałkowujemy do grubości ok. 1 cm rozsmarowujemy powidła.
Wykładamy śliwki, posypujemy pozostałym cynamonem i erytrolem.
Ciasto zawijamy w rulon i dzielimy na 3-4 cm bułeczki, przekładamy na blachę, odstawiamy na 20 minut i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 30 minut lub aż się zarumienią.