Drożdżówki ze śliwkami

Drożdżówki ze śliwkami

Kto powiedział, że dieta oznacza bezwzględne rozstanie z ulubionymi deserami? Z nami przygotujesz drożdżówki ze śliwkami, które nie tylko świetnie smakują, ale są także idealne na diecie…i w 100% wegańskie! Wystarczy, że mleko i masło zastąpisz napojem roślinnym i olejem kokosowym, a cukier zamienisz na bezkaloryczny erytrol i gotowe – tak przygotowane drożdżówki będą idealnym towarzyszem ciepłych, wczesnojesiennych dni.

30 min
Czas przygotowania
140 min
Czas całkowity
Średni
Poziom trudności
Oceń
4,22/5
(z 9 ocen)
Drożdżówki ze śliwkami
Kategorie
Bez laktozy Bez laktozy
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Bez soli Bez soli
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

429 kcal Kalorie
14 g Białko
8 g Tłuszcze
77 g Węglowodany
120 mg Sód
9 g Błonnik

Składniki
Lista składników przepisu z ilościami i wagami
Ilość Składnik
0,8
szklanki napoju roślinnego, np. migdałowego
200 g
30
łyżek mąki orkiszowej pełnoziarnistej
300 g
1
łyżeczka cynamonu
4 g
2
łyżeczki erytrolu
10 g
1
szczypta soli
0,25 g
25 g
 drożdży świeżych
3
łyżeczki masła
15 g
1,5
łyżeczki syropu klonowego
15 g
8
łyżeczek powideł śliwkowych
120 g
12
sztuk śliwek
360 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

429 kcal Kalorie
14 g Białko
8 g Tłuszcze
77 g Węglowodany
120 mg Sód
9 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 30 min.
1

Mleko wlewamy do rondelka, dodajemy masło oraz syrop klonowy. Podgrzewamy na małym ogniu, bez przykrycia, przez około 2–3 minuty, aż płyn będzie ciepły (37–42°C), ale nie gorący. Zdejmujemy z ognia, dodajemy drożdże świeże, mieszamy do rozpuszczenia drożdży i odstawiamy na 10 minut, aby drożdże zaczęły pracować.

2

Do dużej miski wsypujemy mąkę orkiszową, cynamon oraz sól. Wlewamy zaczyn drożdżowy i zagniatamy ciasto przez około 5–7 minut, aż będzie elastyczne i gładkie. Przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę, aby ciasto podwoiło swoją objętość.

3

W tym czasie śliwki myjemy, osuszamy, przekrawamy na połówki (lub ćwiartki w przypadku większych owoców). W przypadku użycia mrożonych owoców należy je wcześniej rozmrozić i odsączyć ręcznikiem papierowym z nadmiaru płynu.

4

Wyrośnięte ciasto krótko zagniatamy. Jeśli ciasto klei się do rąk, delikatnie podsypujemy je odrobiną mąki. Rozwałkowujemy je na prostokąt o grubości około 1 cm.

5

Rozsmarowujemy równomiernie powidła śliwkowe, układamy kawałki śliwek przeciętą stroną do ciasta. Opcjonalnie posypujemy cynamonem oraz erytrolem według własnego uznania.

6

Zawijamy ciasto w rulon wzdłuż dłuższego boku. Kroimy je ostrym nożem na kawałki o grubości 3–4 cm.

7

Układamy bułeczki na przygotowanej blasze (wyłożonej papierem do pieczenia) w niewielkich odstępach. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 minut do ponownego wyrośnięcia.

8

W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180°C, tryb góra-dół (lub 160°C termoobieg).

9

Wstawiamy blachę do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez 30 minut, aż bułeczki wyrosną i ładnie się zarumienią.

10

Po upieczeniu odstawiamy na kilka minut do przestygnięcia przed podaniem.

Pyszne fit drożdżówki ze śliwkami

Również w diecie jest miejsce na smaczne desery. Jednym z tych, który szczególnie rekomendujemy, są drożdżówki ze śliwkami. Wspaniałe i aromatyczne, a do tego z krótką listą składników, które znajdziesz w każdym sklepie spożywczym. Poza walorami smakowymi te fit drożdżówki ze śliwkami wyróżnia też duża ilość białka, bo 14 gramów w porcji, a także duża ilość błonnika. Dzięki temu są zdecydowanie bardziej sycące, aniżeli drożdżówki ze sklepu.

Drożdżówki ze śliwkami na diecie? Ale jak to...

W Respo nie lubimy zbędnych restrykcji. Bo dieta to nie tylko energia i zdrowie, ale także przyjemność. Dlatego w menu powinny od czasu do czasu znaleźć się smakołyki takie jak słodkie fit drożdżówki ze śliwkami. Miękkie, smaczne i naprawdę sycące, zaspokajają ochotę na coś słodkiego, także na diecie redukcyjnej. Zachęcamy do przetestowania tego przepisu!

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Zapisz się do naszego Newslettera