
Drożdżówki ze śliwkami
Kto powiedział, że dieta oznacza bezwzględne rozstanie z ulubionymi deserami? Z nami przygotujesz drożdżówki ze śliwkami, które nie tylko świetnie smakują, ale są także idealne na diecie…i w 100% wegańskie! Wystarczy, że mleko i masło zastąpisz napojem roślinnym i olejem kokosowym, a cukier zamienisz na bezkaloryczny erytrol i gotowe – tak przygotowane drożdżówki będą idealnym towarzyszem ciepłych, wczesnojesiennych dni.

Kategorie







Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Ilość | Składnik |
---|---|
0,8
|
szklanki napoju roślinnego, np. migdałowego
200 g
|
30
|
łyżek mąki orkiszowej pełnoziarnistej
300 g
|
1
|
łyżeczka cynamonu
4 g
|
2
|
łyżeczki erytrolu
10 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
25 g
|
drożdży świeżych
|
3
|
łyżeczki masła
15 g
|
1,5
|
łyżeczki syropu klonowego
15 g
|
8
|
łyżeczek powideł śliwkowych
120 g
|
12
|
sztuk śliwek
360 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Mleko wlewamy do rondelka, dodajemy masło oraz syrop klonowy. Podgrzewamy na małym ogniu, bez przykrycia, przez około 2–3 minuty, aż płyn będzie ciepły (37–42°C), ale nie gorący. Zdejmujemy z ognia, dodajemy drożdże świeże, mieszamy do rozpuszczenia drożdży i odstawiamy na 10 minut, aby drożdże zaczęły pracować.
Do dużej miski wsypujemy mąkę orkiszową, cynamon oraz sól. Wlewamy zaczyn drożdżowy i zagniatamy ciasto przez około 5–7 minut, aż będzie elastyczne i gładkie. Przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę, aby ciasto podwoiło swoją objętość.
W tym czasie śliwki myjemy, osuszamy, przekrawamy na połówki (lub ćwiartki w przypadku większych owoców). W przypadku użycia mrożonych owoców należy je wcześniej rozmrozić i odsączyć ręcznikiem papierowym z nadmiaru płynu.
Wyrośnięte ciasto krótko zagniatamy. Jeśli ciasto klei się do rąk, delikatnie podsypujemy je odrobiną mąki. Rozwałkowujemy je na prostokąt o grubości około 1 cm.
Rozsmarowujemy równomiernie powidła śliwkowe, układamy kawałki śliwek przeciętą stroną do ciasta. Opcjonalnie posypujemy cynamonem oraz erytrolem według własnego uznania.
Zawijamy ciasto w rulon wzdłuż dłuższego boku. Kroimy je ostrym nożem na kawałki o grubości 3–4 cm.
Układamy bułeczki na przygotowanej blasze (wyłożonej papierem do pieczenia) w niewielkich odstępach. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 minut do ponownego wyrośnięcia.
W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180°C, tryb góra-dół (lub 160°C termoobieg).
Wstawiamy blachę do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez 30 minut, aż bułeczki wyrosną i ładnie się zarumienią.
Po upieczeniu odstawiamy na kilka minut do przestygnięcia przed podaniem.
Pyszne fit drożdżówki ze śliwkami
Również w diecie jest miejsce na smaczne desery. Jednym z tych, który szczególnie rekomendujemy, są drożdżówki ze śliwkami. Wspaniałe i aromatyczne, a do tego z krótką listą składników, które znajdziesz w każdym sklepie spożywczym. Poza walorami smakowymi te fit drożdżówki ze śliwkami wyróżnia też duża ilość białka, bo 14 gramów w porcji, a także duża ilość błonnika. Dzięki temu są zdecydowanie bardziej sycące, aniżeli drożdżówki ze sklepu.
Drożdżówki ze śliwkami na diecie? Ale jak to...
W Respo nie lubimy zbędnych restrykcji. Bo dieta to nie tylko energia i zdrowie, ale także przyjemność. Dlatego w menu powinny od czasu do czasu znaleźć się smakołyki takie jak słodkie fit drożdżówki ze śliwkami. Miękkie, smaczne i naprawdę sycące, zaspokajają ochotę na coś słodkiego, także na diecie redukcyjnej. Zachęcamy do przetestowania tego przepisu!
Wyślij przepis na e-mail
Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.