Drożdżówki

Drożdżówki

Drożdżówki wielu z nas kupuje na drugie śniadanie lub podwieczorek. Ale smaczniejsze są te upieczone w domu. A mogą być również dużo zdrowsze, jeśli białą mąkę zastąpimy pełnoziarnistą, zamiast cukru dodamy miód i erytrol, a ciastka nadziejemy owocami.

30 min
Czas przygotowania
210 min
Czas całkowity
Średni
Poziom trudności
Oceń
3,46/5
(z 155 ocen)
Drożdżówki
Kategorie
Bez soli Bez soli
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Dobre na cholesterol Dobre na cholesterol
Low fat Low fat
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

350 kcal Kalorie
10 g Białko
9 g Tłuszcze
64 g Węglowodany
63 mg Sód
11 g Błonnik

Składniki
Lista składników przepisu z ilościami i wagami
Ilość Składnik
11 g
 drożdży suszonych
0,3
szklanki mleka 1,5%
75 g
12
łyżek mąki pszennej pełnoziarnistej
180 g
1,5
łyżki cukru waniliowego
15 g
1
szczypta soli
0,25 g
2
sztuki żółtka jaj
40 g
1
sztuka białka jaja
35 g
4
łyżeczki masła
20 g
4
łyżeczki miodu
48 g

Wsad owocowy:

0,5
łyżeczki cynamonu
2 g
5
sztuk śliwek
150 g
150 g
 borówek
150 g
 malin
4
łyżeczki erytrolu
20 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

350 kcal Kalorie
10 g Białko
9 g Tłuszcze
64 g Węglowodany
63 mg Sód
11 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 30 min.
1

Z drożdży suszonych oraz miodu, 2 łyżek mąki, połowy mleka robimy zaczyn, który odstawiamy do wyrośnięcia (mleko do przygotowania zaczynu powinno mieć temperaturę 37-42 stopnie) na 15 – 20 minut (pojawią się pęcherzyki powietrza i zaczyn się spieni).

2

Do miski przesiewamy mąkę pszenną, dodajemy sól, żółtko oraz mleko i wyrośnięte drożdże.

3

Dodajemy masło (ciasto należy wyrabiać, aż zacznie odchodzić od ręki). Odstawiamy do wyrośnięcia – na minimum 1 h.

4

Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy, a następnie dzielimy na 4 równe części. Z każdej z nich formujemy ładną kulkę i odkładamy na blaszki wyłożonej papierem do pieczenia do ponownego wyrośnięcia (do ok. 30 minut).

5

Owoce karmelizujemy na patelni, na średnim ogniu przez kilka minut do momentu aż wyraźnie zmiękną i puszczą sok – stale mieszamy podczas karmelizowania. Dodajemy cynamon oraz erytrol według własnego uznania. Gotowe owoce przekładamy na sito i przecedzamy, oddzielając nadmiar płynu. Jeżeli korzystamy z mrożonych owoców, należy je wcześniej rozmrozić i dobrze odsączyć z nadmiaru wody.

6

Gdy bułeczki wyrosną, robimy na środku zagłębienie o średnicy ok. 3–4 cm. Do środka nakładamy przestudzone owoce.

7

Piekarnik rozgrzewamy do 190°C, tryb góra-dół (lub 170°C z termoobiegiem).

8

Drożdżówki smarujemy białkiem jaja i posypujemy cukrem waniliowym. Tak przygotowane bułeczki odstawiamy jeszcze na ok. 5–10 minut, następnie pieczemy w rozgrzanym piekarniku ok. 10–12 minut, do momentu aż drożdżówki wyrosną i ładnie się zrumienią.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Zapisz się do naszego Newslettera