
Drożdżówki
Drożdżówki wielu z nas kupuje na drugie śniadanie lub podwieczorek. Ale smaczniejsze są te upieczone w domu. A mogą być również dużo zdrowsze, jeśli białą mąkę zastąpimy pełnoziarnistą, zamiast cukru dodamy miód i erytrol, a ciastka nadziejemy owocami.

Kategorie





Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Ilość | Składnik |
---|---|
11 g
|
drożdży suszonych
|
0,3
|
szklanki mleka 1,5%
75 g
|
12
|
łyżek mąki pszennej pełnoziarnistej
180 g
|
1,5
|
łyżki cukru waniliowego
15 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
2
|
sztuki żółtka jaj
40 g
|
1
|
sztuka białka jaja
35 g
|
4
|
łyżeczki masła
20 g
|
4
|
łyżeczki miodu
48 g
|
Wsad owocowy: |
|
0,5
|
łyżeczki cynamonu
2 g
|
5
|
sztuk śliwek
150 g
|
150 g
|
borówek
|
150 g
|
malin
|
4
|
łyżeczki erytrolu
20 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Z drożdży suszonych oraz miodu, 2 łyżek mąki, połowy mleka robimy zaczyn, który odstawiamy do wyrośnięcia (mleko do przygotowania zaczynu powinno mieć temperaturę 37-42 stopnie) na 15 – 20 minut (pojawią się pęcherzyki powietrza i zaczyn się spieni).
Do miski przesiewamy mąkę pszenną, dodajemy sól, żółtko oraz mleko i wyrośnięte drożdże.
Dodajemy masło (ciasto należy wyrabiać, aż zacznie odchodzić od ręki). Odstawiamy do wyrośnięcia – na minimum 1 h.
Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy, a następnie dzielimy na 4 równe części. Z każdej z nich formujemy ładną kulkę i odkładamy na blaszki wyłożonej papierem do pieczenia do ponownego wyrośnięcia (do ok. 30 minut).
Owoce karmelizujemy na patelni, na średnim ogniu przez kilka minut do momentu aż wyraźnie zmiękną i puszczą sok – stale mieszamy podczas karmelizowania. Dodajemy cynamon oraz erytrol według własnego uznania. Gotowe owoce przekładamy na sito i przecedzamy, oddzielając nadmiar płynu. Jeżeli korzystamy z mrożonych owoców, należy je wcześniej rozmrozić i dobrze odsączyć z nadmiaru wody.
Gdy bułeczki wyrosną, robimy na środku zagłębienie o średnicy ok. 3–4 cm. Do środka nakładamy przestudzone owoce.
Piekarnik rozgrzewamy do 190°C, tryb góra-dół (lub 170°C z termoobiegiem).
Drożdżówki smarujemy białkiem jaja i posypujemy cukrem waniliowym. Tak przygotowane bułeczki odstawiamy jeszcze na ok. 5–10 minut, następnie pieczemy w rozgrzanym piekarniku ok. 10–12 minut, do momentu aż drożdżówki wyrosną i ładnie się zrumienią.
Wyślij przepis na e-mail
Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.