Zamów dietę dziś, aby otrzymać swój plan już .
h m s
Sprawdź ofertę.
Drożdżówki

Drożdżówki

Drożdżówki wielu z nas kupuje na drugie śniadanie lub podwieczorek. Ale smaczniejsze są te upieczone w domu. A mogą być również dużo zdrowsze, jeśli białą mąkę zastąpimy pełnoziarnistą, zamiast cukru dodamy miód i erytrol, a ciastka nadziejemy owocami.

30 min
Czas przygotowania
210 min
Czas całkowity
Średni
Poziom trudności
Oceń
3,55/5
(z 155 ocen)
Drożdżówki
Kategorie
Bez soli Bez soli
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Dobre na cholesterol Dobre na cholesterol
Low fat Low fat
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

349 kcal Kalorie
10 g Białko
9 g Tłuszcze
63 g Węglowodany
63 mg Sód
11 g Błonnik

Składniki
11 g
 drożdży suszonych
0,3
szklanki mleka 1,5%
75 g
12
łyżek mąki pszennej pełnoziarnistej
180 g
1,5
łyżki cukru waniliowego
15 g
1
szczypta soli
0,25 g
2
sztuki żółtka jaj
40 g
1
sztuka białka jaja
35 g
4
łyżeczki masła
20 g
4
łyżeczki miodu
48 g

Wsad owocowy:

0,5
łyżeczki cynamonu
2 g
5
sztuk śliwek
150 g
150 g
 borówek
150 g
 malin
4
łyżeczki erytrolu
20 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

349 kcal Kalorie
10 g Białko
9 g Tłuszcze
63 g Węglowodany
63 mg Sód
11 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 30 min.
1

Z drożdży, miodu, 2 łyżek mąki i połowy mleka robimy zaczyn, który odstawiamy do wyrośnięcia.

2

Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, żółtka jaj, resztę mleka i wyrośnięte drożdże (mleko do przygotowania zaczynu powinno mieć temperaturę 37-42 stopnie).

3

Dodajemy masło (ciasto należy wyrabiać, aż zacznie odchodzić od ręki). Odstawiamy do wyrośnięcia – na minimum 1 h.

4

Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy, a następnie dzielimy na 4 równe części. Z każdej z nich formujemy ładną kulkę i odkładamy na blaszki wyłożone papierem do pieczenia.

5

Owoce karmelizujemy na patelni i przecedzamy na sicie.

6

Gdy bułeczki wyrosną, robimy na środku zagłębienie o średnicy ok. 3–4 cm. Do środka nakładamy owoce.

7

Drożdżówki smarujemy białkiem i posypujemy cukrem waniliowym. Tak przygotowane bułeczki odstawiamy jeszcze na ok. 5–10 minut, następnie pieczemy ok. 10–12 minut w 190 stopnia, tryb góra-dół. Smacznego!

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.