Dorsz z ziemniakami i warzywami
Potrzebujesz oryginalnego pomysłu na rybę? Dorsz z ziemniakami i warzywami to świetna propozycja dla tych, którym znudziły się klasyczne pomysły na przygotowanie tego niezwykle wartościowego produktu. Sekret naszego przepisu tkwi w perfekcyjnym połączeniu delikatnego smaku cukinii, z kwaskowatymi pomidorami i mieszanką wyrazistych przypraw. Spróbuj koniecznie!
Kategorie
Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
400 g
|
dorsza
|
6
|
sztuk ziemniaków
420 g
|
1
|
sztuka cukinii
200 g
|
20
|
sztuk pomidorków koktajlowych
400 g
|
1
|
sztuka cytryny
80 g
|
1
|
łyżeczka oliwy
5 g
|
1
|
łyżeczka koperku
4 g
|
0,5
|
łyżeczki majeranku
2 g
|
1
|
łyżeczka tymianku
3 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni w trybie termoobieg.
Ziemniaki i cukinię kroimy w kostkę. Warzywa przekładamy do naczynia do zapiekania i mieszamy z oliwą i przyprawami.
Warzywa pieczemy przez 40 minut, po tym czasie naczynie wyjmujemy z piekarnika, na warzywach układamy dorsza posypanego solą i pieprzem oraz pomidorki koktajlowe. Na rybie układamy plasterki cytryny.
Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 10-15 minut.