Dorsz z ziemniakami i kiszoną kapustą
Masz smaka na rybę? Dorsz z ziemniakami i kiszoną kapustą, z dodatkiem aromatycznego kopru i natki pietruszki z pewnością Cię zachwyci i zaspokoi Twój głód na smaczną rybkę.
Kategorie
Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
200 g
|
dorsza świeżego
|
4
|
sztuki ziemniaków
280 g
|
220 g
|
kapusty kwaszonej
|
1
|
sztuka jabłka
150 g
|
1
|
sztuka marchwi
80 g
|
0,5
|
sztuki cebuli
40 g
|
1
|
łyżeczka oleju rzepakowego
5 g
|
1
|
szczypta pieprzu cytrynowego
3 g
|
2
|
łyżeczki koperku
8 g
|
2
|
łyżeczki natki pietruszki
10 g
|
3
|
łyżeczki oliwy z oliwek
15 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Rybę przyprawiamy solą i pieprzem cytrynowym oraz posiekanym koperkiem.
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Obgotowujemy przez ok 15 min w osolonej wodzie, aby lekko zmiękły, odcedzamy. Przyprawiamy solą i pieprzem, skrapiamy oliwą z oliwek.
Przyprawione ziemniaki układamy na papierze do pieczenia i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni z termoobiegiem, przez 30 minut, aż będą miękkie i rumiane.
Rybę dokładamy do ziemniaków na około 10-12 minut przed końcem pieczenia.
Kapustę kiszoną smakujemy, jeżeli będzie zbyt kwaśna należy ją wypłukać wodą. Następnie drobno siekamy, dodajemy startą marchewkę, jabłko oraz posiekaną cebulę. Przyprawiamy solą, pieprzem, oliwą z oliwek, natką pietruszki i dokładnie mieszamy.
Upieczoną rybę i ziemniaki posypujemy posiekanym koperkiem. Podajemy z surówką. Smacznego!