Dorsz z dodatkiem kaparów z pieczonymi ziemniakami i brokułami
Nie wiesz jak zwiększyć w jadłospisie ilość ryb do dwóch porcji w tygodniu? Przychodzimy na ratunek! Nasz dorsz z dodatkiem kaparów, z pieczonymi ziemniakami i brokułami, to klasyczna wersja przepisu na rybę, która swój oryginalny smak zawdzięcza wyrazistym kaparom – tak podanemu daniu nie oprą się nawet największe niejadki!
Kategorie
Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
300 g
|
dorsza
|
5
|
łyżek kaparów
50 g
|
3
|
łyżki soku z cytryny
18 g
|
4
|
sztuki ziemniaków
280 g
|
450 g
|
brokuła
|
4
|
łyżeczki natki pietruszki
20 g
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy na mniejsze kawałki, przyprawiamy solą, pieprzem oraz skrapiamy oliwą.
Przyprawione ziemniaki układamy na papierze do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach przez 45-50 minut, aż będą miękkie i zarumienione.
Filet z dorsza myjemy, osuszamy, doprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny, posiekanymi kaparami i skrapiamy oliwą.
Dorsza dokładamy do ziemniaków na 12-15 minut przed końcem pieczenia.
Brokuła dzielimy na różyczki. Gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez 5-7 minut.
Na talerzu układamy rybę, ziemniaki, brokuły. Posypujemy posiekaną natka pietruszki.