 
      Dorsz z dodatkiem kaparów z pieczonymi ziemniakami i brokułami
Nie wiesz jak zwiększyć w jadłospisie ilość ryb do dwóch porcji w tygodniu? Przychodzimy na ratunek! Nasz dorsz z dodatkiem kaparów, z pieczonymi ziemniakami i brokułami, to klasyczna wersja przepisu na rybę, która swój oryginalny smak zawdzięcza wyrazistym kaparom – tak podanemu daniu nie oprą się nawet największe niejadki!
 
        Kategorie
 
           
           
           
           
           
           
           
           
          Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
| Ilość | Składnik | 
|---|---|
| 
            300 g 
           | 
               dorsza
             | 
| 
            5
           | 
              łyżek kaparów
             
                50 g
               | 
| 
            3
           | 
              łyżki soku z cytryny
             
                18 g
               | 
| 
            4
           | 
              sztuki ziemniaków
             
                280 g
               | 
| 
            450 g 
           | 
               brokuła
             | 
| 
            4
           | 
              łyżeczki natki pietruszki
             
                20 g
               | 
| 
            2
           | 
              łyżeczki oliwy z oliwek
             
                10 g
               | 
| 
            1
           | 
              szczypta soli
             
                0,25 g
               | 
| 
            1
           | 
              szczypta pieprzu
             
                0,25 g
               | 
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy na mniejsze kawałki, przyprawiamy solą, pieprzem oraz skrapiamy oliwą.
Przyprawione ziemniaki układamy na papierze do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach przez 45-50 minut, aż będą miękkie i zarumienione.
Filet z dorsza myjemy, osuszamy, doprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny, posiekanymi kaparami i skrapiamy oliwą.
Dorsza dokładamy do ziemniaków na 12-15 minut przed końcem pieczenia.
Brokuła dzielimy na różyczki. Gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez 5-7 minut.
Na talerzu układamy rybę, ziemniaki, brokuły. Posypujemy posiekaną natka pietruszki.
Wyślij przepis na e-mail
Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.
 
        