Dorsz w sosie z pesto z ryżem

Dorsz w sosie z pesto z ryżem

Dorsz to ryba idealna na diecie: ma mało kalorii, mnóstwo białka, a do tego jest źródłem selenu, witaminy PP, B12 i jodu. A jeśli nie masz pomysłu, jak przygotować dorsza, by dobrze smakował, to mamy coś dla Ciebie. Nasz dorsz w sosie z pomidorami i ryżem to cudownie proste danie, w którym poszczególne nuty smakowe idealnie się komponują. Spoiler alert: tak przygotowanej ryby nie powstydziłaby się nawet najlepsza restauracja. Smacznego!

5 min
Czas przygotowania
35 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
4,06/5
(z 18 ocen)
Dorsz w sosie z pesto z ryżem
Kategorie
Bez glutenu Bez glutenu
Dla dzieci Dla dzieci
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Low fat Low fat
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

525 kcal Kalorie
44 g Białko
17 g Tłuszcze
50 g Węglowodany
327 mg Sód
5 g Błonnik

Składniki
400 g
 dorsza
1
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g
0,5
łyżeczki papryki słodkiej
1,5 g
0,5
łyżeczki tymianku
1,5 g
4
łyżeczki czerwonego pesto
20 g
7
łyżek śmietany
125 g
100 g
 ryż basmati
200 g
 kalafiora
75 g
 szpinaku
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

525 kcal Kalorie
44 g Białko
17 g Tłuszcze
50 g Węglowodany
327 mg Sód
5 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 5 min.
1

Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu.

2

Kalafior gotujemy w wodzie do miękkości.

3

Rybę przyprawiamy solą, pieprzem, papryką i tymiankiem.

4

Smażymy na rozgrzanej oliwie. Dodajemy pesto i śmietanę. Mieszamy, podsmażamy, aż sos zgęstnieje.

5

Rybę podajemy z sosem, ryżem, szpinakiem i kalafiorem.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.