Dorsz w sosie z pesto z ryżem
Dorsz to ryba idealna na diecie: ma mało kalorii, mnóstwo białka, a do tego jest źródłem selenu, witaminy PP, B12 i jodu. A jeśli nie masz pomysłu, jak przygotować dorsza, by dobrze smakował, to mamy coś dla Ciebie. Nasz dorsz w sosie z pomidorami i ryżem to cudownie proste danie, w którym poszczególne nuty smakowe idealnie się komponują. Spoiler alert: tak przygotowanej ryby nie powstydziłaby się nawet najlepsza restauracja. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
400 g
|
dorsza
|
1
|
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g
|
0,5
|
łyżeczki papryki słodkiej
1,5 g
|
0,5
|
łyżeczki tymianku
1,5 g
|
4
|
łyżeczki czerwonego pesto
20 g
|
7
|
łyżek śmietany
125 g
|
100 g
|
ryż basmati
|
200 g
|
kalafiora
|
75 g
|
szpinaku
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu.
Kalafior gotujemy w wodzie do miękkości.
Rybę przyprawiamy solą, pieprzem, papryką i tymiankiem.
Smażymy na rozgrzanej oliwie. Dodajemy pesto i śmietanę. Mieszamy, podsmażamy, aż sos zgęstnieje.
Rybę podajemy z sosem, ryżem, szpinakiem i kalafiorem.