
Dorsz pieczony na pomidorach z oliwkami
Ryby to ważny element zdrowej diety i świetne źródło białka, cynku, selenu czy witaminy B12. Nie masz pomysłu na przepis z rybą w roli głównej? Dorsz pieczony na pomidorach z oliwkami będzie strzałem w dziesiątkę! To prawdziwy śródziemnomorski smak zamknięty w pełnowartościowym posiłku dostarczającym aż 31 g białka i 9 błonnika w porcji. Smacznego!

Kategorie





Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Ilość | Składnik |
---|---|
300 g
|
dorsza
|
1
|
opakowanie pomidorów z puszki
400 g
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
20
|
sztuk oliwek czarnych
60 g
|
4
|
łyżeczki oliwy z oliwek
20 g
|
1
|
łyżeczka oregano
3 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Do podania: |
|
2
|
kromki chleba
60 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Czerwoną cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Jeśli oliwki mają pestki, drylujemy je, a następnie kroimy na pół. Jeśli używamy mrożonego dorsza, rozmrażamy go całkowicie, a następnie delikatnie osuszamy ręcznikiem papierowym.
Na patelni, którą można wstawić do piekarnika (lub na zwykłej patelni, a potem przełożyć do naczynia żaroodpornego), rozgrzewamy połowę oliwy z oliwek na średnim ogniu. Dodajemy pokrojoną czerwoną cebulę i smażymy przez około 3-5 minut, aż zmięknie i zeszkli się, ale nie zbrązowieje.
Do cebuli dodajemy pomidory krojone z puszki. Mieszamy, doprawiamy wedle uznania solą, świeżo zmielonym czarnym pieprzem i suszonym oregano. Doprowadzamy sos do delikatnego zagotowania.
Zmniejszamy ogień do małego i gotujemy sos na wolnym ogniu przez około 5-7 minut, bez przykrycia, aby smaki się połączyły, a sos lekko odparował i zgęstniał. Co jakiś czas mieszamy.
W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 200°C (termoobieg) lub 220°C (góra-dół).
Gdy sos jest gotowy, dodajemy do niego czarne oliwki i mieszamy.
Delikatnie układamy rybę na sosie pomidorowym na patelni (lub w naczyniu żaroodpornym). Skrapiamy rybę pozostałą oliwą z oliwek. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Wstawiamy patelnię (lub naczynie żaroodporne) z dorszem i sosem do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez około 12-15 minut. Dorsz jest gotowy, gdy ryba po przekrojeniu jest biała i łatwo się rozpada widelcem. Czas pieczenia może się różnić w zależności od grubości ryby.
Po upieczeniu wyjmujemy danie z piekarnika. Podajemy z pieczywem.