Domowy majonez light
Majonez to niezastąpiony element Świąt Wielkanocnych i nie tylko. Oto przepis na domowy majonez, który przygotujesz w mgnieniu oka za pomocą blendera. Jest smaczny i co najważniejsze dużo zdrowszy od produktów dostępnych na sklepowych półkach.
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
51
kcal
Kalorie
6
g
Białko
2
g
Tłuszcze
2
g
Węglowodany
179
mg
Sód
Składniki
1
|
sztuka jajka
56 g
|
1,5
|
opakowania serka wiejskiego
300 g
|
1,5
|
łyżeczki musztardy dijon
15 g
|
1
|
łyżka soku z cytryny
6 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
51
kcal
Kalorie
6
g
Białko
2
g
Tłuszcze
2
g
Węglowodany
179
mg
Sód
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1
Jajko gotujemy na twardo.
2
Jeszcze ciepłe obieramy i wkładamy do wysokiej miski.
3
Dodajemy pozostałe składniki i całość blendujemy tak długo, aż uzyskamy gęstą i jednolitą konsystencję.
4
Przyprawiamy wedle uznania.
5
Jeżeli smak przez musztardę będzie „za ostry” możemy dodać odrobinę jogurtu naturalnego. Smacznego!