Domowy barszcz z uszkami
Domowy barszcz z uszkami to świąteczna klasyka, bez której większość z nas nie wyobraża sobie Wigilii. Zastanawiasz się jak przygotować barszcz idealny? Spieszymy z pomocą! Kluczem są tu odpowiednio dobrane przyprawy i oczywiście buraki – lekko słodkie i soczyste. Do tego postne uszka z grzybami i kapustą i…już. Perfekcyjny, lekko kwaśny, barszcz gotowy na rozpoczęcie świątecznego ucztowania. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
7
|
sztuk buraków
700 g
|
3
|
szklanki wody
750 g
|
4
|
łyżeczki oleju
20 g
|
2
|
sztuki liścia lurowego
2 g
|
2
|
sztuki ziela angielskiego
2 g
|
1
|
ząbek czosnku
6 g
|
0,5
|
łyżeczki majeranku
2 g
|
350 g
|
uszek z kapustą i grzybami
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
1
|
łyżka soku z cytryny
6 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Buraki obieramy i kroimy w plasterki. Przekładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy olej i przyprawy. Gotujemy na małym ogniu, aż buraki zmiękną. Gotowy barszcz doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
Uszka przygotowujemy wg instrukcji na opakowaniu lub odgrzewamy we wrzątku – gotując ok 2 minuty od wypłynięcia.
Barszcz podajemy z uszkami.