Domowy barszcz z uszkami

Domowy barszcz z uszkami

Domowy barszcz z uszkami to świąteczna klasyka, bez której większość z nas nie wyobraża sobie Wigilii. Zastanawiasz się jak przygotować barszcz idealny? Spieszymy z pomocą! Kluczem są tu odpowiednio dobrane przyprawy i oczywiście buraki – lekko słodkie i soczyste. Do tego postne uszka z grzybami i kapustą i…już. Perfekcyjny, lekko kwaśny, barszcz gotowy na rozpoczęcie świątecznego ucztowania. Smacznego!

10 min
Czas przygotowania
40 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
(brak ocen)
Domowy barszcz z uszkami
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

396 kcal Kalorie
11 g Białko
10 g Tłuszcze
66 g Węglowodany
160 mg Sód
6 g Błonnik

Składniki
7
sztuk buraków
700 g
3
szklanki wody
750 g
4
łyżeczki oleju
20 g
2
sztuki liścia lurowego
2 g
2
sztuki ziela angielskiego
2 g
1
ząbek czosnku
6 g
0,5
łyżeczki majeranku
2 g
350 g
 uszek z kapustą i grzybami
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g
1
łyżka soku z cytryny
6 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

396 kcal Kalorie
11 g Białko
10 g Tłuszcze
66 g Węglowodany
160 mg Sód
6 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

Buraki obieramy i kroimy w plasterki. Przekładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy olej i przyprawy. Gotujemy na małym ogniu, aż buraki zmiękną. Gotowy barszcz doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem.

2

Uszka przygotowujemy wg instrukcji na opakowaniu lub odgrzewamy we wrzątku – gotując ok 2 minuty od wypłynięcia.

3

Barszcz podajemy z uszkami.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.