Domowa pizza

Domowa pizza

Pizza to włoska potrawa, którą znają po prostu wszyscy. Masz ochotę przygotować ją w domu? Sprawdź nasz przepis na zdrowszą wersję o genialnym smaku.

30 min
Czas przygotowania
150 min
Czas całkowity
Średni
Poziom trudności
Oceń
3,97/5
(z 477 ocen)
Domowa pizza
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

430 kcal Kalorie
17 g Białko
15 g Tłuszcze
59 g Węglowodany
104 mg Sód
12 g Błonnik

Składniki
11
łyżek mąki pszennej pełnoziarnistej
165 g
20 g
 świeżych drożdży
1
szczypta soli
0,25 g
0,5
szklanki ciepłej wody
125 g
0,5
łyżki cukru
5 g

Sos:

4
łyżeczki oliwy z oliwek
20 g
1,5
sztuki cebuli
120 g
1
szklanka przecieru pomidorowego
250 g
3
łyżeczki suszonego oregano
15 g
1
garść świeżej bazylii
3 g
1
ząbek czosnku
6 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta świeżo zmielonego pieprzu
0,25 g
1
sztuka sera mozzarella
120 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

430 kcal Kalorie
17 g Białko
15 g Tłuszcze
59 g Węglowodany
104 mg Sód
12 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 30 min.
1

Ciasto na pizze nie jest wcale tak trudno przygotować, jak mogłoby się wydawać. Przede wszystkim wyjmij drożdże z lodówki. Powinny mieć temperaturę “pokojową”.

2

Ustaw piekarnik na 180°C w trybie góra/dół.

3

Przygotuj miskę i wsyp do niej mąkę. Ze względów na większą ilość cennych składników odżywczych zalecamy korzystanie z pełnoziarnistej mąki pszennej. Nasz przepis na ciasto do pizzy zapewnia zdrowszą wersję niż te, które są zwykle serwowane w restauracjach.

4

Gdy drożdże się nieco ogrzeją, przygotuj pół szklanki ciepłej wody i rozpuść je w niej. Dodaj do mąki. Dodaj też pół łyżki cukru i szczyptę soli. Wymieszaj wszystkie składniki.

5

Przepis na domową pizzę wymaga odrobinę pracy. Ważne jest teraz, aby ciasto dobrze wyrobić. Gdy będzie odchodzić od ręki, zostaw je w misce i przykryj ściereczką. Postaw je w ciepłym miejscu na minimum godzinę, aby dobrze wyrosło. Nie stawiaj przy otwartym oknie ani w miejscu przeciągu. Drożdże potrzebują ciepła, aby ciasto się udało.

6

Przygotuj blaszkę na pizzę. Posyp ją lekko mąką.

7

Weź kulkę ciasta i połóż ją na środku blaszki. Spłaszcz i porozciągaj palcami, aż ciasto pokryje całą powierzchnię dna.

8

Szybki przepis na ciasto do pizzy to nie wszystko. Dobry sos jest ważny, aby domowa pizza smakowała jak w restauracji lub jeszcze lepiej. Dlatego opłucz cebulę i obierz ją z łupinek. Następnie pokrój drobno. Czosnek również umyj i obierz, a potem zetrzyj lub przeciśnij przez praskę. Weź patelnię. Rozgrzej na niej oliwę z oliwek. Podsmaż pokrojoną cebulę i starty czosnek. Wlej przecier pomidorowy. Dopraw solą oraz pieprzem. Podkręć jeszcze smak, dodając suszone oregano. Trzymaj jeszcze przez chwilę na palniku i cały czas mieszaj.

9

Gotowym sosem posmaruj ciasto. Zetrzyj mozzarellę na tarce o grubych oczkach i posyp nią pizzę.

10

Ciasto na pizzę z sosem i mozzarellą włóż do piekarnika. Piecz w temperaturze 180°C przez 20 minut.

11

Wyjmij pizzę z piekarnika i udekoruj listkami świeżej bazylii. Opłucz je wcześniej i osusz. Pyszna pizza w zdrowej wersji gotowa! Smacznego!

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Przetwarzam Twoje dane zgodnie z polityką prywatności.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?

Umów się na konsultację i porozmawiajmy o Twojej diecie.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?