Domowa pizza
Pizza to włoska potrawa, którą znają po prostu wszyscy. Masz ochotę przygotować ją w domu? Sprawdź nasz przepis na zdrowszą wersję o genialnym smaku.
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
469
kcal
Kalorie
16
g
Białko
17
g
Tłuszcze
68
g
Węglowodany
104
mg
Sód
13
g
Błonnik
Składniki
1
|
porcja ciasta na pizzę
550 g
|
Sos: |
|
4
|
łyżeczki oliwy z oliwek
20 g
|
1,5
|
sztuki cebuli
120 g
|
1
|
szklanka przecieru pomidorowego
250 g
|
3
|
łyżeczki suszonego oregano
15 g
|
1
|
garść świeżej bazylii
3 g
|
1
|
ząbek czosnku
6 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta świeżo zmielonego pieprzu
0,25 g
|
1
|
sztuka sera mozzarella
120 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
469
kcal
Kalorie
16
g
Białko
17
g
Tłuszcze
68
g
Węglowodany
104
mg
Sód
13
g
Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 30 min.
1
Ciasto na pizzę przygotowujemy wg przepisu na stronie: https://centrumrespo.pl/przepisy/pelnoziarniste-ciasto-na-pizze/.
2
Rozgrzewamy patelnię. Smażymy pokrojoną pokrojoną cebulę oraz starty czosnek. Dodajemy passatę pomidorową. Gotowy sos nakładamy na ciasto.
3
Posypujemy startą mozzarellą. Pieczemy w 180 stopniach przez 20 minut, tryb góra – dół. Smacznego!