Dietetyczne spaghetti carbonara z jogurtem

Dietetyczne spaghetti carbonara z jogurtem

Makaron nie musi być wcale nudny i unikany przez osoby na diecie. Sięgnij po zdrowy i przede wszystkim smaczny przepis na dietetyczne spaghetti carbonara, które powali wszystkich na nogi. To znakomite połączenie makaronu, boczku, sera oraz jajka.

20 min
Czas przygotowania
35 min
Czas całkowity
Średni
Poziom trudności
Oceń
3,87/5
(z 454 ocen)
Dietetyczne spaghetti carbonara z jogurtem
Kategorie
Dla dzieci Dla dzieci
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Low glycemic index Low glycemic index
Wysokobiałkowe Wysokobiałkowe
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

410 kcal Kalorie
25 g Białko
24 g Tłuszcze
21 g Węglowodany
391 mg Sód
1 g Błonnik

Składniki
4
plastry sera cheddar
60 g
2
sztuki jajek kurzych
112 g
5
plastrów boczku
75 g
50 g
 makaronu spaghetti
2
łyżeczki natki pietruszki
10 g
0,1
opakowania jogurtu naturalnego
50 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g
2
ząbki czosnku
12 g
1
szczypta soli
0,25 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

410 kcal Kalorie
25 g Białko
24 g Tłuszcze
21 g Węglowodany
391 mg Sód
1 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 20 min.
1

W makaronie carbonara ważną rolę odgrywają jajka. Wyjmij je z lodówki i przygotuj miseczkę. Nawet sami Włosi nie są zgodni co do tego, czy w tej potrawie powinny być użyte całe jajka czy tylko żółtka. Niektórzy dodają część całych jajek, a resztę żółtek. Dla ułatwienia nasz carbonara przepis zawiera całe jajka. Wbij je do miseczki i dokładnie wymieszaj np. przy pomocy rózgi kuchennej. Płyn powinien uzyskać jednolitą konsystencję.

2

Skoro to spagetti carbonara to czas na makaron. Wlej wodę do garnka i zagotuj. Gdy zacznie się gotować, posól. Do garnka włóż makaron. Gotuj zgodnie z oznaczeniem czasowym na opakowaniu. Najlepszy jest al dente, czyli lekko sprężysty. Nie przejmuj się, jeżeli makaron będzie wystawał z garnka, po chwili zmięknie i swobodnie zmieści się w naczyniu. Po ugotowaniu przełóż makaron na durszlak, aby odsączyć go z wody.

3

Carbonara ma przyjemnie kremową konsystencję, co zawdzięcza również dodatkowi sera. Zetrzyj go na drobnych oczkach. Odłóż trochę do posypania potrawy na końcu.

4

Pozostałą część startego sera dodaj do masy jajecznej, dopraw solą i pieprzem.

5

Umyj i osusz natkę pietruszki. Posiekaj ją drobno i również połącz z masą jajeczną.

6

Przepis carbonara wymaga kolejnego ważnego składnika. To boczek, który nadaje potrawie intensywny smak. Z surowego boczku usuń skórę i pokrój go w drobną kostkę.

7

Dla bogatszego smaku carbonara będzie wzbogacona czosnkiem. Obierz go z łupiny i posiekaj go drobno.

8

Na dużej patelni carbonara z boczkiem będzie najwygodniejsza w przygotowaniu. Nie rozgrzewaj wcześniej patelni, lecz jeszcze na zimnej połóż pokrojone mięso. Nie jest potrzebny tłuszcz do smażenia, ponieważ naturalny tłuszczyk będzie wytapiał się z boczku. Dodaj też czosnek. Ustaw średnią moc palnika. Poczekaj, aż tłuszcz się wytopi. Mięso powinno się zarumienić. Aby carbonara naprawdę się udała, mieszaj mięso co jakiś czas. Gdy będzie gotowe, wyłącz palnik.

9

Jeszcze chwileczka i carbonara będzie gotowa. Od razu po odsączeniu przerzuć makaron na patelnię z boczkiem. Włącz z powrotem palnik i ustaw go na małą moc. Makaron z mięsem dobrze wymieszaj i podgrzewaj razem przez ok. minutę.

10

Przepis na spaghetti carbonara nie jest trudny, ale wymaga uwagi. Teraz skup się, aby masa jajeczna z tartym serem się nie ścięła. Wlej ją na patelnię z makaronem i boczkiem. Mieszaj cały czas energicznie.

11

Sos do carbonary uzupełnij o jogurt naturalny. Jogurtem zalej potrawę po ok. 2 minutach od zdjęcia jej z palnika. Wymieszaj wszystko.

12

Makaron carbonara warto posypać na wierzchu pozostałym startym serem. Danie podawaj od razu, gdy jest ciepłe. Smacznego!

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.