Dietetyczne spaghetti carbonara z jogurtem

Dietetyczne spaghetti carbonara z jogurtem

Makaron nie musi być wcale nudny i unikany przez osoby na diecie. Sięgnij po zdrowy i przede wszystkim smaczny przepis na dietetyczne spaghetti carbonara, które powali wszystkich na nogi. To znakomite połączenie makaronu, boczku, sera oraz jajka.

20 min
Czas przygotowania
35 min
Czas całkowity
Średni
Poziom trudności
Oceń
3,87/5
(z 489 ocen)
Dietetyczne spaghetti carbonara z jogurtem
Kategorie
Dla dzieci Dla dzieci
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Low glycemic index Low glycemic index
Wysokobiałkowe Wysokobiałkowe
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

410 kcal Kalorie
25 g Białko
24 g Tłuszcze
21 g Węglowodany
391 mg Sód
1 g Błonnik

Składniki
4
plastry sera cheddar
60 g
2
sztuki jajek kurzych
112 g
5
plastrów boczku
75 g
50 g
 makaronu spaghetti
2
łyżeczki natki pietruszki
10 g
0,1
opakowania jogurtu naturalnego
50 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g
2
ząbki czosnku
12 g
1
szczypta soli
0,25 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

410 kcal Kalorie
25 g Białko
24 g Tłuszcze
21 g Węglowodany
391 mg Sód
1 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 20 min.
1

Gotujemy makaron wg instrukcji na opakowaniu.

2

Do miseczki wbijamy jajka i mieszamy.

3

Dodajemy pokrojony w kostkę ser oraz posiekaną natkę. Doprawiamy pieprzem oraz solą, mieszamy.

4

Boczek kroimy w małą kosteczkę. Wrzucamy na patelnię bez tłuszczu i smażymy około 2 minuty. Dodajemy drobno posiekany czosnek.

5

Do boczku dorzucamy makaron i trzymamy jeszcze minutę na małym ogniu.

6

Zmniejszamy moc palnika, wlewamy jajka, mieszamy energiczni, aby się nie ścięły.

7

Po chwili smażenia zdejmujemy z ognia i zostawiamy na 2 minuty. Po tym czasie dodajemy jogurt skyr i mieszamy. Smacznego!

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.