
Dietetyczne spaghetti carbonara z jogurtem
Makaron nie musi być wcale nudny i unikany przez osoby na diecie. Sięgnij po zdrowy i przede wszystkim smaczny przepis na dietetyczne spaghetti carbonara, które powali wszystkich na nogi. To znakomite połączenie makaronu, boczku, sera oraz jajka.

Kategorie




Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
4
|
plastry sera cheddar
60 g
|
2
|
sztuki jajek kurzych
112 g
|
5
|
plastrów boczku
75 g
|
50 g
|
makaronu spaghetti
|
2
|
łyżeczki natki pietruszki
10 g
|
0,1
|
opakowania jogurtu naturalnego
50 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
2
|
ząbki czosnku
12 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Gotujemy makaron wg instrukcji na opakowaniu.
Do miseczki wbijamy jajka i mieszamy.
Dodajemy pokrojony w kostkę ser oraz posiekaną natkę. Doprawiamy pieprzem oraz solą, mieszamy.
Boczek kroimy w małą kosteczkę. Wrzucamy na patelnię bez tłuszczu i smażymy około 2 minuty. Dodajemy drobno posiekany czosnek.
Do boczku dorzucamy makaron i trzymamy jeszcze minutę na małym ogniu.
Zmniejszamy moc palnika, wlewamy jajka, mieszamy energiczni, aby się nie ścięły.
Po chwili smażenia zdejmujemy z ognia i zostawiamy na 2 minuty. Po tym czasie dodajemy jogurt skyr i mieszamy. Smacznego!