Zamów dietę dziś, aby otrzymać swój plan już .
h m s
Sprawdź ofertę.
Deser z tapioki z musem owocowym

Deser z tapioki z musem owocowym

Lubisz puddingi chia, ale masz ochotę na coś nowego? Deser z tapioki z musem owocowym jest właśnie dla Ciebie! Zamiast drobnych nasion chia – nieco większe tapiokowe kuleczki, które nadadzą takiej przekąsce kuszącej i oryginalnej tekstury. Ale sama baza to nie wszystko – bo liczą się jeszcze dodatki. W tym przypadku za smak odpowiadają kwaskowate owoce jagodowe i słodki miód, a za aromat – waniliowy ekstrakt. Efektowi trudno się oprzeć – i nie trzeba tego robić, bo taki deser dostarcza mocy białka, witamin i składników mineralnych. Koniecznie wypróbuj!

45 min
Czas przygotowania
60 min
Czas całkowity
Średni
Poziom trudności
Oceń
(brak ocen)
Deser z tapioki z musem owocowym
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez glutenu Bez glutenu
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

636 kcal Kalorie
15 g Białko
11 g Tłuszcze
120 g Węglowodany
411 mg Sód
4 g Błonnik

Składniki
6
łyżek tapioki
60 g
1,5
szklanki mleka roślinnego
400 g
0,5
łyżeczki ekstraktu waniliowego
1,5 g
1
szczypta soli
0,25 g
2
łyżeczki miodu
24 g
1,5
łyżki odżywki białkowej
15 g
0,5
szklanki wody
150 g

Mus owocowy:

100 g
 truskawek
1
łyżeczka erytrolu
5 g

Do posypania:

10 g
 orzechów

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

636 kcal Kalorie
15 g Białko
11 g Tłuszcze
120 g Węglowodany
411 mg Sód
4 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 45 min.
1

Truskawki oraz erytrol umieszczamy w garnuszku i podgrzewamy do czasu, aż owoce zaczną się rozpadać. Gorące owoce przecieramy przez sitko, żeby pozbyć się pestek.

2

Kulki tapioki moczymy w zimnej wodzie przez 10-15 minut. Odcedzamy i przekładamy do rondelka.

3

Do rondelka dodajemy pozostałe składniki (poza musem owocowym), gotujemy całość i stale mieszamy przez ok. 20-30 minut (gotujemy do momentu, w którym kulki tapioki zrobią się przezroczyste, a całość zgęstnieje).

4

Gotową tapiokę przekładamy do pucharków, polewamy musem owocowym i posypujemy drobno posiekanymi orzechami. Danie przechowujemy w lodówce do 4 dni.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.