Deser z tapioki z musem owocowym
Lubisz puddingi chia, ale masz ochotę na coś nowego? Deser z tapioki z musem owocowym jest właśnie dla Ciebie! Zamiast drobnych nasion chia – nieco większe tapiokowe kuleczki, które nadadzą takiej przekąsce kuszącej i oryginalnej tekstury. Ale sama baza to nie wszystko – bo liczą się jeszcze dodatki. W tym przypadku za smak odpowiadają kwaskowate owoce jagodowe i słodki miód, a za aromat – waniliowy ekstrakt. Efektowi trudno się oprzeć – i nie trzeba tego robić, bo taki deser dostarcza mocy białka, witamin i składników mineralnych. Koniecznie wypróbuj!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
6
|
łyżek tapioki
60 g
|
1,5
|
szklanki mleka roślinnego
400 g
|
0,5
|
łyżeczki ekstraktu waniliowego
1,5 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
2
|
łyżeczki miodu
24 g
|
1,5
|
łyżki odżywki białkowej
15 g
|
0,5
|
szklanki wody
150 g
|
Mus owocowy: |
|
100 g
|
truskawek
|
1
|
łyżeczka erytrolu
5 g
|
Do posypania: |
|
10 g
|
orzechów
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Truskawki oraz erytrol umieszczamy w garnuszku i podgrzewamy do czasu, aż owoce zaczną się rozpadać. Gorące owoce przecieramy przez sitko, żeby pozbyć się pestek.
Kulki tapioki moczymy w zimnej wodzie przez 10-15 minut. Odcedzamy i przekładamy do rondelka.
Do rondelka dodajemy pozostałe składniki (poza musem owocowym), gotujemy całość i stale mieszamy przez ok. 20-30 minut (gotujemy do momentu, w którym kulki tapioki zrobią się przezroczyste, a całość zgęstnieje).
Gotową tapiokę przekładamy do pucharków, polewamy musem owocowym i posypujemy drobno posiekanymi orzechami. Danie przechowujemy w lodówce do 4 dni.