Deser z tapioki z musem owocowym

Deser z tapioki z musem owocowym

Lubisz puddingi chia, ale masz ochotę na coś nowego? Deser z tapioki z musem owocowym jest właśnie dla Ciebie! Zamiast drobnych nasion chia – nieco większe tapiokowe kuleczki, które nadadzą takiej przekąsce kuszącej i oryginalnej tekstury. Ale sama baza to nie wszystko – bo liczą się jeszcze dodatki. W tym przypadku za smak odpowiadają kwaskowate owoce jagodowe i słodki miód, a za aromat – waniliowy ekstrakt. Efektowi trudno się oprzeć – i nie trzeba tego robić, bo taki deser dostarcza mocy białka, witamin i składników mineralnych. Koniecznie wypróbuj!

45 min
Czas przygotowania
60 min
Czas całkowity
Średni
Poziom trudności
Oceń
5,00/5
(z 2 ocen)
Deser z tapioki z musem owocowym
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez glutenu Bez glutenu
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

636 kcal Kalorie
15 g Białko
11 g Tłuszcze
120 g Węglowodany
411 mg Sód
4 g Błonnik

Składniki
Lista składników przepisu z ilościami i wagami
Ilość Składnik
6
łyżek tapioki
60 g
1,5
szklanki mleka roślinnego
400 g
0,5
łyżeczki ekstraktu waniliowego
1,5 g
1
szczypta soli
0,25 g
2
łyżeczki miodu
24 g
1,5
łyżki odżywki białkowej
15 g

Mus owocowy:

100 g
 truskawek
1
łyżeczka erytrolu
5 g

Do posypania:

10 g
 orzechów

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

636 kcal Kalorie
15 g Białko
11 g Tłuszcze
120 g Węglowodany
411 mg Sód
4 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 45 min.
1

Truskawki oraz erytrol umieszczamy w garnuszku i podgrzewamy do czasu, aż owoce zaczną się rozpadać. Gorące owoce przecieramy przez sitko, żeby pozbyć się pestek.

2

Kulki tapioki moczymy w zimnej wodzie (nalewamy ok. 2 cm więcej objętościowo wody niż tapioki) przez 10-15 minut. Odcedzamy i przekładamy do rondelka.

3

Do rondelka dodajemy pozostałe składniki (poza musem owocowym i odżywką), gotujemy całość i stale mieszamy przez ok. 20-30 minut (gotujemy do momentu, w którym kulki tapioki zrobią się przezroczyste, a całość zgęstnieje). Jeśli deser w trakcie gotowania za bardzo zgęstnieje, dolewamy stopniowo gorącą wodę do uzyskania preferowanej konsystencji.

4

Gotową tapiokę chwilę przestudzamy (ok. 2-3 min) i dodajemy odżywkę białkową, dokładnie mieszamy. Przekładamy do pucharków, polewamy musem owocowym i posypujemy drobno posiekanymi orzechami. Danie przechowujemy w lodówce do 4 dni.

Deser z tapioki idealny również na redukcji

Kochasz słodkości? W Respo udowadniamy, że nie musisz rezygnować z nich na redukcji! Oto deser z tapioki łatwy do przygotowania, smaczny i sycący. Do tego ze sporą ilością białka i bez zbędnego cukru. Właśnie dlatego uwielbiają go nasi podopieczni! Mamy nadzieję, że Ty również go polubisz.

Łatwy deser z tapioki na wyjątkowe okazje

Ten deser jest nie tylko dobrze zbilansowany pod względem dietetycznym, ale także idealnie się prezentuje. Dzięki temu to świetna opcja do przygotowania na różnego rodzaju domowe imprezy, zamiast ciężkich i kalorycznych ciast. Deser z tapioki to bowiem opcja lekka, smaczna i taka, która zawsze się udaje. Jeśli masz nieco bardziej dekoracyjne pucharki, to koniecznie dobierz je do tego przepisu! Zapewniamy, że efekt będzie zachwycający, nie tylko pod względem smaku.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Zapisz się do naszego Newslettera