Pudding ryżowy z musem truskawkowym

Pudding ryżowy z musem truskawkowym

Truskawki – choć sezon na nie trwa krótko, to przez cały rok dostaniesz je w wersji mrożonej. Wersji, która jest właściwie równie wartościowa co świeża – i pełna witaminy C oraz przeciwutleniaczy. Co zrobić z takich truskawek? A no na przykład pudding ryżowy z musem truskawkowym. Ta prosta propozycja śniadaniowo-kolacyjna idealnie łączy w sobie słodką, kremową bazę i lekko kwaśne truskawki. Efekt to delikatny, pyszny posiłek, świetny (nie tylko) na diecie lekkostrawnej. Smacznego!

30 min
Czas przygotowania
40 min
Czas całkowity
Średni
Poziom trudności
Oceń
5,00/5
(z 1 ocen)
Pudding ryżowy z musem truskawkowym
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez glutenu Bez glutenu
Bez soli Bez soli
Dla dzieci Dla dzieci
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

603 kcal Kalorie
36 g Białko
15 g Tłuszcze
85 g Węglowodany
244 mg Sód
4 g Błonnik

Składniki
60 g
 ryżu białego
1,5
szklanki mleka
375 g
2
łyżeczki erytrolu
10 g
0,5
łyżeczki ekstraktu waniliowego
1,5 g
2
łyżeczki masła
10 g
1
opakowanie jogurtu skyr
150 g

Mus:

150 g
 truskawek
1
łyżeczka erytrolu
5 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

603 kcal Kalorie
36 g Białko
15 g Tłuszcze
85 g Węglowodany
244 mg Sód
4 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 30 min.
1

Truskawki oraz erytrol umieszczamy w garnuszku i podgrzewamy do czasu, aż owoce zaczną się rozpadać. Gorące owoce przecieramy przez sitko, żeby pozbyć się pestek.

2

W garnku umieszczamy ryż, mleko, ekstrakt waniliowy i erytrol. Gotujemy na wolnym ogniu, pod przykryciem do miękkości i rozklejenia ryżu (ok. 30 minut, czas liczony od zagotowania). Podczas gotowania stale mieszamy ryż, aby zapobiec przywarciu do dna garnka.

3

Po ugotowaniu ryżu wyłączamy palnik. Dodajemy masło i dokładnie mieszamy tak, by masło się rozpuściło. Pudding pozostawiamy na ok. 10 minut do przestygnięcia.

4

Do masy dodajemy jogurt i dokładnie mieszamy, w celu uzyskania jednolitej konsystencji, możemy całość zblendować.

5

Gotowy pudding przekładamy do miseczki i polewamy wcześniej przygotowanym musem owocowym.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Przetwarzam Twoje dane zgodnie z polityką prywatności.