Pudding ryżowy z musem truskawkowym

Pudding ryżowy z musem truskawkowym

Truskawki – choć sezon na nie trwa krótko, to przez cały rok dostaniesz je w wersji mrożonej. Wersji, która jest właściwie równie wartościowa co świeża – i pełna witaminy C oraz przeciwutleniaczy. Co zrobić z takich truskawek? A no na przykład pudding ryżowy z musem truskawkowym. Ta prosta propozycja śniadaniowo-kolacyjna idealnie łączy w sobie słodką, kremową bazę i lekko kwaśne truskawki. Efekt to delikatny, pyszny posiłek, świetny (nie tylko) na diecie lekkostrawnej. Smacznego!

30 min
Czas przygotowania
40 min
Czas całkowity
Średni
Poziom trudności
Oceń
(brak ocen)
Pudding ryżowy z musem truskawkowym
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez glutenu Bez glutenu
Bez soli Bez soli
Dla dzieci Dla dzieci
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

603 kcal Kalorie
36 g Białko
15 g Tłuszcze
85 g Węglowodany
244 mg Sód
4 g Błonnik

Składniki
60 g
 ryżu białego
1,5
szklanki mleka
375 g
2
łyżeczki erytrolu
10 g
0,5
łyżeczki ekstraktu waniliowego
1,5 g
2
łyżeczki masła
10 g
1
opakowanie jogurtu skyr
150 g

Mus:

150 g
 truskawek
1
łyżeczka erytrolu
5 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

603 kcal Kalorie
36 g Białko
15 g Tłuszcze
85 g Węglowodany
244 mg Sód
4 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 30 min.
1

Truskawki oraz erytrol umieszczamy w garnuszku i podgrzewamy do czasu, aż owoce zaczną się rozpadać. Gorące owoce przecieramy przez sitko, żeby pozbyć się pestek.

2

W garnku umieszczamy ryż, mleko, ekstrakt waniliowy i erytrol. Gotujemy na wolnym ogniu, pod przykryciem do miękkości i rozklejenia ryżu (ok. 30 minut, czas liczony od zagotowania). Podczas gotowania stale mieszamy ryż, aby zapobiec przywarciu do dna garnka.

3

Po ugotowaniu ryżu wyłączamy palnik. Dodajemy masło i dokładnie mieszamy tak, by masło się rozpuściło. Pudding pozostawiamy na ok. 10 minut do przestygnięcia.

4

Do masy dodajemy jogurt i dokładnie mieszamy, w celu uzyskania jednolitej konsystencji, możemy całość zblendować.

5

Gotowy pudding przekładamy do miseczki i polewamy wcześniej przygotowanym musem owocowym.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Przetwarzam Twoje dane zgodnie z polityką prywatności.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?

Umów się na konsultację i porozmawiajmy o Twojej diecie.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?