Deser z chia, mango i waniliowym musem z tofu
Tofu na słodko? To świetny sposób na wzbogacenie posiłku w białko, wapń i żelazo – i smak przypominający nieco klasyczny twarożek. Chcesz spróbować? Nasz przepis na deser z chia, mango i waniliowym musem z tofu poleca się na drugie śniadanie albo podwieczorek. Ten warstwowy deser to połączenie delikatnych nasion chia, z soczystym, słodkim mango i waniliowym musem na bazie tofu. Całość wprost rozpływa się w ustach – smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
4
|
łyżeczki nasion chia
20 g
|
0,5
|
szklanki mleka roślinnego
125 g
|
200 g
|
mango
|
0,8
|
opakowania tofu
150 g
|
2
|
łyżeczki syropu klonowego
20 g
|
0,5
|
łyżeczki ekstraktu waniliowego
1,5 g
|
0,5
|
garści listków mięty
1 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Nasiona chia mieszamy z mlekiem i pozostawiamy na kilka godzin (najlepiej na całą noc).
Mango blendujemy na gładkie puree. W przypadku użycia mrożonych owoców wcześniej należy je rozmrozić.
W drugiej miseczce blendujemy tofu, syrop klonowy i ekstrakt na gładki mus.
W szklance układamy warstwami: pudding chia, mus tofu i puree z mango.
Przed podaniem dekorujemy listkami świeżej mięty.