Deser agrestowy
Agrest – letni owoc, powszechnie uprawiany w przydomowych ogrodach i…często pomijany w gronie bardziej kolorowych owoców jagodowych. Niesłusznie! Wszak te soczyste zielone kulki stanowią świetne źródło błonnika oraz witamin: C, E i beta-karotenu. Hołdem złożonym temu niepozornemu owocowi jest nasz przepis na deser agrestowy inspirowany brytyjskim gooseberry fool, czyli słodkim daniem idealnym w porze podwieczorku. My proponujemy wykonać deser z użyciem wysokobiałkowego jogurtu skyr i waniliowego puddingu proteinowego. Efekt? Orzeźwiający, sycący, słodki posiłek idealny na lato. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
1
|
opakowanie jogurtu skyr
150 g
|
1
|
opakowanie puddingu proteinowego o smaku waniliowym
200 g
|
4
|
sztuki herbatników
20 g
|
Owoce: |
|
200 g
|
agrestu
|
4
|
łyżeczki erytrolu
20 g
|
Do podania: |
|
30 g
|
mieszanki orzechów
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Agrest wkładamy do garnka, dodajemy odrobinę wody i erytrol. Podgrzewamy, cały czas mieszając, aż owoce się lekko rozgotują. Studzimy.
W wysokiej szklance układamy pokruszone herbatniki. Następnie warstwami układamy skyr i pudding.
Na wierzchu układamy owoce. Przed podaniem posypujemy posiekanymi orzechami. Schładzamy w lodówce.