 
      Deser agrestowy
Agrest – letni owoc, powszechnie uprawiany w przydomowych ogrodach i…często pomijany w gronie bardziej kolorowych owoców jagodowych. Niesłusznie! Wszak te soczyste zielone kulki stanowią świetne źródło błonnika oraz witamin: C, E i beta-karotenu. Hołdem złożonym temu niepozornemu owocowi jest nasz przepis na deser agrestowy inspirowany brytyjskim gooseberry fool, czyli słodkim daniem idealnym w porze podwieczorku. My proponujemy wykonać deser z użyciem wysokobiałkowego jogurtu skyr i waniliowego puddingu proteinowego. Efekt? Orzeźwiający, sycący, słodki posiłek idealny na lato. Smacznego!
 
        Kategorie
 
           
           
           
          Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
| Ilość | Składnik | 
|---|---|
| 
            1
           | 
              opakowanie jogurtu skyr
             
                150 g
               | 
| 
            1
           | 
              opakowanie puddingu proteinowego o smaku waniliowym
             
                200 g
               | 
| 
            4
           | 
              sztuki herbatników
             
                20 g
               | 
| Owoce: | |
| 
            200 g 
           | 
               agrestu
             | 
| 
            4
           | 
              łyżeczki erytrolu
             
                20 g
               | 
| Do podania: | |
| 
            30 g 
           | 
               mieszanki orzechów
             | 
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Agrest wkładamy do garnka, dodajemy odrobinę wody i erytrol. Podgrzewamy, cały czas mieszając, aż owoce się lekko rozgotują. Studzimy.
W wysokiej szklance układamy pokruszone herbatniki. Następnie warstwami układamy skyr i pudding.
Na wierzchu układamy owoce. Przed podaniem posypujemy posiekanymi orzechami. Schładzamy w lodówce.
Wyślij przepis na e-mail
Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.
 
        