Delikatne spring rolls z łososiem
Szukasz pomysłu na lekki i orzeźwiający obiad? Koniecznie wypróbuj nasze delikatne spring rolls z łososiem! To inspirowane azjatycką kuchnią danie od pierwszego kęsa zachwyci Cię niezwykłym połączeniem wyrazistego łososia i słodkiego mango. A to nie koniec, bo całość dopełniają tu aromatyczna kolendra oraz soczysty ogórek. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
100 g
|
makaronu ryżowego
|
200 g
|
łososia świeżego
|
1
|
sztuka ogórka
150 g
|
150 g
|
mango
|
8
|
sztuk papieru ryżowego
72 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
0,5
|
łyżeczki tymianku
1,5 g
|
sos: |
|
0,3
|
opakowania jogurtu naturalnego
100 g
|
1
|
garść kolendry
4 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Makaron ryżowy gotujemy wg instrukcji na opakowaniu.
Łososia doprawiamy solą, tymiankiem. Gotujemy na parze przez 15-20 minut.
Dzielimy na mniejsze kawałki.
Ogórka i mango obieramy ze skórki, kroimy w słupki.
Papier ryżowy moczymy w zimnej wodzie, aż stanie się miękki i elastyczny. Elastyczny papier przekładamy na płaskie naczynie lub deskę i nakładamy na niego ogórka, mango ostudzony makaron, łososia, po czym całość szczelnie zawijamy w papier ryżowy.
w miseczce mieszamy: jogurt i posiekaną koledrę.
Gotowe spring rollsy podajemy z sosem.