Delikatne risotto z dynią

Delikatne risotto z dynią

Sezon na dynię zbliża się wielkimi krokami, a z nim nasz przepis na delikatne risotto z dynią. Połączenie kremowego ryżu z dynią, kurczakiem, ziołami i wyrazistym bulionem warzywnym to świetna propozycja na obiad do pracy lub szkoły. Dynia pełna jest antyoksydantów i wartości odżywczych  – takich jak luteina, beta-karoten, witamina E i C, potas, kwas foliowy. W parze z bogatym w błonnik pokarmowy ryżem i kurczakiem, będącym źródłem białka stanowi pełnowartościowy, rozgrzewający posiłek, idealny na pochmurne, jesienne popołudnia. Smacznego!

10 min
Czas przygotowania
40 min
Czas całkowity
Średni
Poziom trudności
Oceń
10,50/5
(z 2 ocen)
Delikatne risotto z dynią
Kategorie
Bez glutenu Bez glutenu
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

544 kcal Kalorie
32 g Białko
8 g Tłuszcze
87 g Węglowodany
1084 mg Sód
3 g Błonnik

Składniki
200 g
 ryżu arborio
200 g
 dyni
2
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
2
szklanki bulionu warzywnego
500 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g
1
łodyga świeżego tymianku
4 g

Mięso:

200 g
 mięsa z piersi kurczaka
1
szczypta soli
0,25 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

544 kcal Kalorie
32 g Białko
8 g Tłuszcze
87 g Węglowodany
1084 mg Sód
3 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

Mięso delikatnie rozbijamy tłuczkiem. Przyprawiamy solą.

2

Umieszczamy w koszyku do parowania. Gotujemy około 15-20 minut, w zależności od grubości mięsa (sprawdzamy czy mięso jest dobre, nacinając jego najgrubszą część, po przekrojeniu powinno być białe).

3

Dynię obieramy i kroimy na kawałki (jeżeli korzystamy z mrożonej, to pamiętajmy, aby ją najpierw rozmrozić).

4

W rondlu dusimy dynię z niewielką ilością wody, aż będzie miękka. Odkładamy.

5

Oliwę rozgrzewamy w rondlu. Wsypujemy ryż i delikatnie prażymy.

6

Po około 2 minutach dodajemy chochlę bulionu (tak, aby cały ryż był przykryty). Gotujemy ryż w bulionie co jakiś czas mieszając. Kontynuujemy ten proces, aż skończy się bulion (około 20 minut), ryż będzie miękki i kremowy.

7

W połowie gotowania ryżu dodajemy dynię i posiekany tymianek.

8

Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

9

Podajemy z kawałkami mięsa.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.