Delikatne risotto z dynią
Sezon na dynię zbliża się wielkimi krokami, a z nim nasz przepis na delikatne risotto z dynią. Połączenie kremowego ryżu z dynią, kurczakiem, ziołami i wyrazistym bulionem warzywnym to świetna propozycja na obiad do pracy lub szkoły. Dynia pełna jest antyoksydantów i wartości odżywczych – takich jak luteina, beta-karoten, witamina E i C, potas, kwas foliowy. W parze z bogatym w błonnik pokarmowy ryżem i kurczakiem, będącym źródłem białka stanowi pełnowartościowy, rozgrzewający posiłek, idealny na pochmurne, jesienne popołudnia. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
200 g
|
ryżu arborio
|
200 g
|
dyni
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
2
|
szklanki bulionu warzywnego
500 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
1
|
łodyga świeżego tymianku
4 g
|
Mięso: |
|
200 g
|
mięsa z piersi kurczaka
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Mięso delikatnie rozbijamy tłuczkiem. Przyprawiamy solą.
Umieszczamy w koszyku do parowania. Gotujemy około 15-20 minut, w zależności od grubości mięsa (sprawdzamy czy mięso jest dobre, nacinając jego najgrubszą część, po przekrojeniu powinno być białe).
Dynię obieramy i kroimy na kawałki (jeżeli korzystamy z mrożonej, to pamiętajmy, aby ją najpierw rozmrozić).
W rondlu dusimy dynię z niewielką ilością wody, aż będzie miękka. Odkładamy.
Oliwę rozgrzewamy w rondlu. Wsypujemy ryż i delikatnie prażymy.
Po około 2 minutach dodajemy chochlę bulionu (tak, aby cały ryż był przykryty). Gotujemy ryż w bulionie co jakiś czas mieszając. Kontynuujemy ten proces, aż skończy się bulion (około 20 minut), ryż będzie miękki i kremowy.
W połowie gotowania ryżu dodajemy dynię i posiekany tymianek.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Podajemy z kawałkami mięsa.