Dal z marchewką
Dal, czyli pochodzące z Indii danie, którego bazę stanowi soczewica, to idealna propozycja na łatwy w wykonaniu, pyszny obiad – koniecznie wypróbuj nasz przepis na dal z marchewką, żeby się o tym przekonać! Słodki nuty smakowe mleczka kokosowego oraz marchewki perfekcyjnie łączą się w nim z wyrazistymi przyprawami charakterystycznymi dla kuchni Dalekiego Wschodu – tak przygotowana potrawa zachwyci zarówno Twoich domowników, jak i zaproszonych gości.
Kategorie
Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
100 g
|
ryżu basmati
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
2
|
ząbki czosnku
12 g
|
200 g
|
soczewicy czerwonej
|
2
|
sztuki marchewki
160 g
|
1
|
sztuka papryki czerwonej
170 g
|
0,5
|
opakowania mleczka kokosowego light
200 g
|
4
|
szklanki bulionu warzywnego
1000 g
|
1
|
łyżeczka kurkumy
2 g
|
1
|
łyżeczka ostrej papryki
3 g
|
0,5
|
łyżeczki kuminu
2,5 g
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu.
Soczewicę płuczemy.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy posiekaną cebulę z czosnkiem.
Dodajemy pozostałe warzywa pokrojone w kostkę i przyprawy.
Po około 5 minutach dodajemy bulion, soczewicę i dusimy około 20 minut, dolewamy mleczko kokosowe i dusimy kolejne 10 minut (jeśli soczewica wypije zbyt wiele płynu to dolewamy wody).
Dal podajemy z ryżem. Smacznego!