Dahl z soczewicy z pestkami dyni
Daal z soczewicy z pestkami dyni to smakowita inspiracja kuchnią indyjską. Miękkie, aromatyczne warzywa z prażonymi pestkami, podane z ryżem to zdecydowanie jedno ze pyszniejszych połączeń. Jeśli marzysz o kulinarnych podróżach, to będzie to świetna okazja do bliższego zapoznania się z kuchnią południowej Azji.
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
100 g
|
soczewicy
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
2
|
ząbki czosnku
12 g
|
1
|
plaster imbiru
5 g
|
1
|
sztuka marchwii
80 g
|
5
|
łodyg selera naciowego
225 g
|
0,3
|
sztuki selera
50 g
|
1
|
łyżeczka przyprawy curry
4 g
|
1
|
opakowanie pomidorów w puszce
400 g
|
50 g
|
ryżu basmati
|
30 g
|
pestek dyni
|
2
|
łyżeczki oleju rzepakowego
10 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Ryż gotujemy według instrukcji podanej na opakowaniu.
Cebulę, czosnek i imbir drobno siekamy i podsmażamy na rozgrzanym oleju. Dodajemy soczewicę oraz pokrojone w kostkę: marchew, seler i seler naciowy. Przesmażamy przez 5 minut, następnie wlewamy pomidory oraz 400 ml wody, powoli dusimy przez 10 minut, doprawiamy solą i pieprzem.
Pestki dyni prażymy na patelni.
Daal podajemy z ryżem i pestkami dyni. Smacznego!