Dahl z soczewicy z pestkami dyni

Dahl z soczewicy z pestkami dyni

Daal z soczewicy z pestkami dyni to smakowita inspiracja kuchnią indyjską. Miękkie, aromatyczne warzywa z prażonymi pestkami,  podane z ryżem to zdecydowanie jedno ze pyszniejszych połączeń. Jeśli marzysz o kulinarnych podróżach, to będzie to świetna okazja do bliższego zapoznania się z kuchnią południowej Azji.

5 min
Czas przygotowania
25 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
(brak ocen)
Dahl z soczewicy z pestkami dyni
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez glutenu Bez glutenu
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

495 kcal Kalorie
22 g Białko
14 g Tłuszcze
76 g Węglowodany
190 mg Sód
17 g Błonnik

Składniki
100 g
 soczewicy
1
sztuka cebuli
80 g
2
ząbki czosnku
12 g
1
plaster imbiru
5 g
1
sztuka marchwii
80 g
5
łodyg selera naciowego
225 g
0,3
sztuki selera
50 g
1
łyżeczka przyprawy curry
4 g
1
opakowanie pomidorów w puszce
400 g
50 g
 ryżu basmati
30 g
 pestek dyni
2
łyżeczki oleju rzepakowego
10 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

495 kcal Kalorie
22 g Białko
14 g Tłuszcze
76 g Węglowodany
190 mg Sód
17 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 5 min.
1

Ryż gotujemy według instrukcji podanej na opakowaniu.

2

Cebulę, czosnek i imbir drobno siekamy i podsmażamy na rozgrzanym oleju. Dodajemy soczewicę oraz pokrojone w kostkę: marchew, seler i seler naciowy. Przesmażamy przez 5 minut, następnie wlewamy pomidory oraz 400 ml wody, powoli dusimy przez 10 minut, doprawiamy solą i pieprzem.

3

Pestki dyni prażymy na patelni.

4

Daal podajemy z ryżem i pestkami dyni. Smacznego!

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.