Czekoladowe ciastka owsiane

Czekoladowe ciastka owsiane

Jeśli uwielbiasz słodycze, a chcesz trzymać zdrową dietę, sprawdź przepis na czekoladowe ciastka owsiane, które wykonasz szybko i smacznie bez pieczenia. Czekoladowe ciasteczka owsiane z masłem orzechowym, bez jajek, bez mąki i w dodatku bezglutenowe, to idealny deser.

15 min
Czas przygotowania
45 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
(brak ocen)
Czekoladowe ciastka owsiane
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez glutenu Bez glutenu
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

186 kcal Kalorie
5 g Białko
9 g Tłuszcze
22 g Węglowodany
24 mg Sód
2 g Błonnik

Składniki
0,5
szklanki napoju sojowego
125 g
4
łyżeczki masła
20 g
6
łyżeczek erytrolu
30 g
2
łyżki kakao
20 g
3
łyżeczki masła orzechowego
30 g
12
łyżek płatków owsianych
120 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

186 kcal Kalorie
5 g Białko
9 g Tłuszcze
22 g Węglowodany
24 mg Sód
2 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 15 min.
1

Mielimy płatki na drobno w blenderze kielichowym, malakserze lub młynku do kawy.

2

Do rondelka wlewamy napój roślinny, dodajemy masło i erytrol. Możemy na początku dodać mniej erytrolu i potem po połączeniu wszystkich składników dosłodzić masę według uznania. Mieszamy do zagotowania.

3

Dodajemy płatki owsiane, masło orzechowe, kakao i dokładnie mieszamy. Gotujemy przez chwilę, aż masa nieco zgęstnieje. Cały czas mieszamy.

4

Nakładamy po łyżce masy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, delikatnie rozpłaszczamy i formujemy okrągłe ciastka.

5

Ciastek nie pieczemy, odstawiamy do lodówki na ok. pół godziny do zastygnięcia. Smacznego!

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.