Czarne tiramisu z wiśniami
Kategorie
Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
| Ilość | Składnik |
|---|---|
|
12
|
sztuk biszkoptów
60 g
|
|
0,4
|
filiżanki mocnego naparu z kawy
75 g
|
|
5
|
łyżek mascarpone
120 g
|
|
0,3
|
opakowania jogurtu greckiego
100 g
|
|
1,5
|
łyżki pudru z erytrolu
15 g
|
|
1
|
łyżka gorzkiego kakao
10 g
|
|
4
|
łyżeczki dżemu wiśniowego
60 g
|
|
100 g
|
wiśni
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Parzymy napar z kawy o intensywności dopasowanej do własnych preferencji (zalecamy intensywniejszy napar), odstawiamy do całkowitego ostygnięcia i przygotowujemy pucharki, w których będziemy układać deser.
Biszkopty łamiemy na mniejsze kawałki, krótko zanurzamy w kawie, tylko tyle, by zmiękły, ale pozostały zwarte.
W misce łączymy mascarpone, jogurt grecki i puder z erytrolu, miksujemy krótko, aż uzyskamy gładką, jednolitą masę. Ilość pudru z erytrolu możemy dopasować do własnych preferencji. Dzielimy masę na dwie części – do jednej dodajemy kakao (część kakao można pozostawić do dekoracji) i dokładnie mieszamy, aż powstanie gęsty, ciemny krem, a drugą zostawiamy białą.
W pucharkach układamy nasączone biszkopty (połowa), jeśli pozostał jeszcze napar z kawy, można nim delikatnie polać biszkopty.
Na biszkoptach rozprowadzamy warstwę dżemu wiśniowego, następnie białą warstwę kremu, potem ponownie nasączone biszkopty i na wierzch wykładamy ciemny krem.
Wyrównujemy powierzchnię deseru, oprószamy ją kakao (jeśli wcześniej pozostawiliśmy trochę do dekoracji) przez drobne sitko.
Wierzch deseru dekorujemy wiśniami. W przypadku użycia mrożonych owoców należy je wcześniej rozmrozić.
Wstawiamy do lodówki na co najmniej dwie godziny, aż deser dobrze się schłodzi i połączą się smaki.
Wyślij przepis na e-mail
Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.