Cytrynowy skyrnik proteinowy
Cytrynowy skyrnik proteinowy to idealny wybór gdy masz ochotę na coś słodkiego, a zarazem zdrowego! Przepis świetnie sprawdzi się także jako przekąska potreningowa – jest bogaty w białko i sycący. A także… szybki w przygotowaniu – i to z produktów, które z łatwością znajdziesz w swojej spiżarni. Znajdziesz w nim skyr, jajka, budyń, erytyol, cytrynę, maliny i płatki migdałów – proste, ale efektywne połączenie smakowe. Koniecznie wypróbuj!
Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
2
|
opakowania jogurtu skyr
300 g
|
2
|
sztuki jaja kurzego
112 g
|
8
|
łyżeczek proszku budyniowego
40 g
|
5
|
łyżeczek erytrolu
25 g
|
1
|
sztuka małej cytryny
80 g
|
150 g
|
malin
|
40 g
|
płatków migdałów
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, tryb góra-dół.
W kielichu blendera umieszczamy jogurt, jaja oraz proszek budyniowy. Całość blendujemy do połączenia składników. Dosładzamy erytrolem wedle uznania.
Na tarce o małych oczkach ścieramy skórkę z cytryny, którą dodajemy do masy. Wyciskamy sok z połowy cytryny i również dodajemy do masy, całość dokładnie mieszamy.
Gotową masę przelewamy do małego naczynia do zapiekania o wymiarach ok. 15×11 cm. Naczynie wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 25-30 minut.
Upieczony skyrnik pozostawiamy do przestygnięcia, przed podaniem dekorujemy owocami i płatkami migdałów.