Cytrynowo herbaciany deser ala tiramisu

Cytrynowo herbaciany deser ala tiramisu

Lubisz tiramisu? Zatem cytrynowo herbaciany deser ala tiramisu będzie strzałem w dziesiątkę! Nasza interpretacja tego włoskiego deseru to zamiana wysokokalorycznego mascarpone na jogurt, a cukru na erytrol. Dzięki temu powstaje równie pyszny deser, na który możesz sobie pozwolić, także będąc na diecie! Nie czekaj – wypróbuj ten przepis i wpraw się w prawdziwie włoski nastrój!

25 min
Czas przygotowania
55 min
Czas całkowity
Średni
Poziom trudności
Oceń
4,00/5
(z 13 ocen)
Cytrynowo herbaciany deser ala tiramisu
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

530 kcal Kalorie
25 g Białko
20 g Tłuszcze
65 g Węglowodany
290 mg Sód
1 g Błonnik

Składniki
10
sztuk biszkoptów
50 g
0,5
szklanki naparu z herbaty
125 g
1
 kisielu cytrynowego
75 g
20 g
 mieszanki orzechów

Krem cytrynowy:

6
łyżek śmietanki 18%
150 g
2
opakowania jogurtu skyr
300 g
7
łyżek soku z cytryny
42 g
4
łyżeczki erytrolu
20 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

530 kcal Kalorie
25 g Białko
20 g Tłuszcze
65 g Węglowodany
290 mg Sód
1 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 25 min.
1

Parzymy napar z ulubionej herbaty. Używamy mniejszej ilości wody, by napar był bardziej intensywny w smaku.

2

Kisiel cytrynowy gotujemy według instrukcji na opakowaniu.

3

Śmietankę napowietrzamy przy pomocy miksera przez ok. 2 minuty (śmietanka nie ubije się na sztywno). W misce mieszamy skyr, sok z cytryny i erytrol. Dodajemy śmietankę, delikatnie mieszamy do połączenia wszystkich składników. W razie potrzeby dosładzamy erytrolem.

4

Przygotowujemy wysokie naczynie lub pucharek. Na dnie pucharka układamy część kisielu, potem namoczone w herbacie biszkopty i krem cytrynowy, powtarzamy czynności do wykorzystania wszystkich składników. Staramy się układać warstwy tak, by na samej górze znalazł się krem cytrynowy.

5

Gotowy deser posypujemy posiekanymi orzechami i pozostawiamy w lodówce do schłodzenia na minimum 30 minut.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Przetwarzam Twoje dane zgodnie z polityką prywatności.