![Cynamonowy ryż z musem jabłkowym i lodami](https://mwrzosek-prod-wp-static.s3.eu-central-1.amazonaws.com/wp-content/uploads/2024/03/14100626/Cynamonowy-ryz-z-musem-jablkowym-i-lodami.jpg)
Cynamonowy ryż z musem jabłkowym i lodami
Ryż na mleku z cynamonem i jabłkiem to totalna klasyka, jeśli chodzi o słodkie śniadania i kolacje. Masz ochotę na mały upgrade? Nasz przepis na cynamonowy ryż z musem jabłkowym i lodami będzie strzałem w dziesiątkę. Dzięki dodatkowi orzeźwiających lodów posiłek ten zyskuje totalnie nowy, pyszny charakter – i idealnie nadaje się na wiosnę oraz lato. A składniki odżywcze? Znajdziesz tu m.in. mnóstwo białka, wapnia, magnezu i przeciwutleniających polifenoli. Koniecznie wypróbuj, a zakochasz się od pierwszego kęsa!
![Cynamonowy ryż z musem jabłkowym i lodami](https://mwrzosek-prod-wp-static.s3.eu-central-1.amazonaws.com/wp-content/uploads/2024/03/14100619/cynamo.png)
Kategorie
![Bez cukru](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/bezcukru.png)
![Bez glutenu](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/bezglutenu.png)
![Bez soli](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/bezsoli.png)
![Dla kobiet w ciąży](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/dlakobietwciazy.png)
![Szybkie przygotowanie](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/szybkieprzygotowanie.png)
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
50 g
|
ryżu basmati
|
0,8
|
szklanki mleka
200 g
|
1,5
|
łyżki odżywki białkowej
15 g
|
0,5
|
łyżeczki cynamonu
2 g
|
1
|
sztuka jabłka
150 g
|
1
|
łyżeczka erytrolu
5 g
|
15 g
|
mieszanki orzechów
|
1
|
porcja lodów waniliowych
50 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Ryż gotujemy na mleku z dodatkiem cynamonu według instrukcji na opakowaniu.
Ugotowany ryż przekładamy do miseczki i dokładnie mieszamy z odżywką białkową.
Owoce kroimy na mniejsze kawałki i blendujemy na gładki mus. W razie potrzeby dosładzamy erytrolem.
Gotowy ryż polewamy musem jabłkowym i układamy lody. Wierzch ozdabiamy orzechami.