
Cynamonowa jaglanka z bananem
Korzenny aromat, mnóstwo przeciwutleniaczy i genialne właściwości prozdrowotne. O czym mowa? O cynamonie! Ta popularna przyprawa nadaje potrawom niepowtarzalny charakter – a świetnym przykładem może być nasza cynamonowa jaglanka z bananem. Bajecznie prosta w wykonaniu, lekka, rozgrzewająca – do tego pełna magnezu, wapnia i potasu. Taka jest ta jaglanka – koniecznie wypróbuj!

Kategorie






Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Ilość | Składnik |
---|---|
50 g
|
kaszy jaglanej
|
1
|
szklanka mleka
250 g
|
0,5
|
łyżeczki cynamonu
2 g
|
1
|
sztuka banana
120 g
|
0,5
|
opakowania jogurtu skyr
75 g
|
2
|
łyżeczki erytrolu
10 g
|
2
|
łyżeczki masła
10 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Kaszę jaglaną gotujemy na mleku według instrukcji na opakowaniu.
Podczas gotowania dodajemy cynamon oraz erytrol i dokładnie mieszamy, następnie mieszamy od czasu do czasu, żeby kasza nie przywierała do dna.
Gotujemy do momentu, aż kasza wchłonie mleko i zgęstnieje – powinna być miękka, a masa kremowa. Jeśli jest zbyt gęsta, dodajemy odrobinę mleka. Jeśli za rzadka – gotujemy chwilę dłużej bez przykrycia.
Zdejmujemy kaszę z ognia i dodajemy masło. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia.
Kaszę mieszamy z jogurtem i podajemy z kawałkami banana.