
Curry ze szpinakiem, ciecierzycą i kalafiorem
Nie masz pomysłu na modyfikację klasycznego azjatyckiego curry? Koniecznie wypróbuj nasz przepis na curry ze szpinakiem, ciecierzycą i kalafiorem, a przekonasz się, że charakterystyczne, azjatyckie smaki świetnie łączą się z akcentami polskiej kuchni!

Kategorie














Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Ilość | Składnik |
---|---|
240 g
|
ciecierzycy konserwowej
|
300 g
|
kalafiora
|
0,5
|
sztuki cebuli czerwonej
40 g
|
1
|
plaster imbiru
5 g
|
1
|
ząbek czosnku
6 g
|
0,5
|
opakowania mleczka kokosowego
200 g
|
100 g
|
świeżego szpinaku
|
0,6
|
szklanki bulionu warzywnego
150 g
|
100 g
|
ryżu basmati
|
1
|
łyżeczka curry
4 g
|
1
|
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
Kalafiora dzielimy na małe kawałki. Cebulę czerwoną kroimy w drobną kostkę. Kroimy w bardzo drobne paski lub siekamy. Czosnek obieramy i drobno siekamy. Ciecierzycę odcedzamy na sitku.
Na dużej patelni lub w garnku rozgrzewamy oliwę na średnim ogniu. Dodajemy cebulę czerwoną oraz czosnek, smażymy przez około 2 minuty do zeszklenia, cały czas mieszamy.
Dodajemy kalafiora, ciecierzycę oraz curry, mieszamy i smażymy jeszcze przez 2 minuty.
Wlewamy mleczko kokosowe oraz bulion warzywny. Gotujemy pod przykryciem na średnim ogniu przez około 15 minut, aż kalafior będzie miękki. Jeśli sos jest zbyt rzadki, odkrywamy garnek i gotujemy chwilę dłużej, aby odparował nadmiar płynu. Doprawiamy solą oraz pieprzem według własnego uznania.
Na koniec dodajemy szpinak, mieszamy do lekkiego zwiędnięcia i zdejmujemy potrawę z ognia.
Gotowe danie podajemy na gorąco z ryżem.
Wyślij przepis na e-mail
Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.