Curry ze szpinakiem, ciecierzycą i kalafiorem
Nie masz pomysłu na modyfikację klasycznego azjatyckiego curry? Koniecznie wypróbuj nasz przepis na curry ze szpinakiem, ciecierzycą i kalafiorem, a przekonasz się, że charakterystyczne, azjatyckie smaki świetnie łączą się z akcentami polskiej kuchni!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
536
kcal
Kalorie
18
g
Białko
19
g
Tłuszcze
74
g
Węglowodany
1453
mg
Sód
14
g
Błonnik
Składniki
240 g
|
ciecierzycy konserwowej
|
300 g
|
kalafiora
|
0,5
|
sztuki cebuli czerwonej
40 g
|
1
|
plaster imbiru
5 g
|
6
|
łyżeczek czosnku
6 g
|
0,5
|
opakowania mleczka kokosowego
200 g
|
100 g
|
świeżego szpinaku
|
0,6
|
szklanki bulionu warzywnego
150 g
|
100 g
|
ryżu basmati
|
1
|
łyżeczka curry
4 g
|
1
|
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
536
kcal
Kalorie
18
g
Białko
19
g
Tłuszcze
74
g
Węglowodany
1453
mg
Sód
14
g
Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 15 min.
1
Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
2
Na rozgrzanej oliwie podsmażamy posiekany imbir, czosnek, cebulę.
3
Dodajemy ciecierzycę, różyczki kalafiora, curry, zalewamy mleczkiem kokosowym i bulionem.
4
Gotujemy przez około 15 minut.
5
Dodajemy szpinak, mieszamy i odstawiamy z ognia.
6
Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku.