Curry ze szpinakiem, ciecierzycą i kalafiorem

Curry ze szpinakiem, ciecierzycą i kalafiorem

Nie masz pomysłu na modyfikację klasycznego azjatyckiego curry? Koniecznie wypróbuj nasz przepis na curry ze szpinakiem, ciecierzycą i kalafiorem, a przekonasz się, że charakterystyczne, azjatyckie smaki świetnie łączą się z akcentami polskiej kuchni!

15 min
Czas przygotowania
30 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
4,21/5
(z 19 ocen)
Curry ze szpinakiem, ciecierzycą i kalafiorem
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez glutenu Bez glutenu
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

536 kcal Kalorie
18 g Białko
19 g Tłuszcze
74 g Węglowodany
1453 mg Sód
14 g Błonnik

Składniki
Lista składników przepisu z ilościami i wagami
Ilość Składnik
240 g
 ciecierzycy konserwowej
300 g
 kalafiora
0,5
sztuki cebuli czerwonej
40 g
1
plaster imbiru
5 g
1
ząbek czosnku
6 g
0,5
opakowania mleczka kokosowego
200 g
100 g
 świeżego szpinaku
0,6
szklanki bulionu warzywnego
150 g
100 g
 ryżu basmati
1
łyżeczka curry
4 g
1
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

536 kcal Kalorie
18 g Białko
19 g Tłuszcze
74 g Węglowodany
1453 mg Sód
14 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 15 min.
1

Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu.

2

Kalafiora dzielimy na małe kawałki. Cebulę czerwoną kroimy w drobną kostkę. Kroimy w bardzo drobne paski lub siekamy. Czosnek obieramy i drobno siekamy. Ciecierzycę odcedzamy na sitku.

3

Na dużej patelni lub w garnku rozgrzewamy oliwę na średnim ogniu. Dodajemy cebulę czerwoną oraz czosnek, smażymy przez około 2 minuty do zeszklenia, cały czas mieszamy.

4

Dodajemy kalafiora, ciecierzycę oraz curry, mieszamy i smażymy jeszcze przez 2 minuty.

5

Wlewamy mleczko kokosowe oraz bulion warzywny. Gotujemy pod przykryciem na średnim ogniu przez około 15 minut, aż kalafior będzie miękki. Jeśli sos jest zbyt rzadki, odkrywamy garnek i gotujemy chwilę dłużej, aby odparował nadmiar płynu. Doprawiamy solą oraz pieprzem według własnego uznania.

6

Na koniec dodajemy szpinak, mieszamy do lekkiego zwiędnięcia i zdejmujemy potrawę z ognia.

7

Gotowe danie podajemy na gorąco z ryżem.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Zapisz się do naszego Newslettera