Curry z krewetkami
Lubisz kuchnię tajską? My ją uwielbiamy! Dowodem na to niech będzie nasz przepis na curry z krewetkami. Cały sekret dania tkwi w aromatycznym sosie curry, w którym słodko-ostre przyprawy połączone są kremowym mleczkiem kokosowym. Dodatek krewetek nadaje potrawie orientalny smak i wzbogaca ją w pełnowartościowe białko, zaś całość dopełnia bogaty w błonnik ryż. To pełnowartościowe, pełne smaku danie idealnie sprawdzi się na obiad czy kolację. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
400 g
|
ryżu basmati
|
Curry: |
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
1
|
ząbek czosnku
6 g
|
1
|
sztuka papryki czerwonej
170 g
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
1,5
|
łyżeczki curry
6 g
|
1
|
łyżeczka papryki ostrej
3 g
|
1
|
opakowanie mleczka kokosowego
400 g
|
300 g
|
krewetek
|
2
|
łyżki soku z cytryny
12 g
|
4
|
łyżeczki natki pietruszki
20 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu.
Cebulę i czosnek siekamy. Paprykę kroimy w paski.
W garnku na rozgrzanej oliwie podsmażamy cebulę, czosnek i paprykę. Dodajemy przyprawy (sól, pieprz, paprykę oraz curry).
Wlewamy mleczko kokosowe, mieszamy. Zmniejszamy moc palnika, zagotowujemy.
Obrane krewetki przyprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy do garnka, gotujemy przez 2-3 minuty do miękkości.
Curry przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Gotowe curry podajemy z ryżem. Posypujemy natką pietruszki.