Curry z dorszem i szpinakiem
W aromatycznym curry z dorszem i szpinakiem, polskie smaki spotykają się z azjatycką tradycją. Soczyste kawałki dorsza zanurzone są w sosie z aromatycznymi przyprawami. Ta harmonijna kompozycja jest wyrazem kulinarnej pasji, a intensywność smaków rozkwita na talerzu. Przepis na curry z dorszem i szpinakiem zaspokoi nawet najbardziej wybredne podniebienia.
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
125 g
|
dorsza
|
1
|
łyżeczka oleju rzepakowego
5 g
|
0,5
|
opakowania mleczka kokosowego
200 g
|
2
|
łyżki soku z cytryny
12 g
|
1
|
plaster imbiru
5 g
|
0,5
|
łyżeczki pasty curry
2,5 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu czarnego
0,25 g
|
0,5
|
garści kolendry świeżej
2 g
|
1
|
sztuka marchewki
80 g
|
50 g
|
szpinaku
|
40 g
|
ryżu basmati
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Ryż przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu.
Marchew kroimy w kostkę.
Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy marchew i podsmażamy 2-3 minuty, następnie dodajemy starty imbir i pastę curry, całość przesmażamy jeszcze przez minutę, dokładnie mieszając.
Po tym czasie wlewamy mleczko kokosowe i dokładnie mieszamy. Całość doprawiamy sokiem z cytryny i dusimy na wolnym ogniu, pod przykryciem przez ok. 10 minut (czas liczony od zagotowania).
Po tym czasie na patelnię dodajemy kawałki ryby i gotujemy całość na wolnym ogniu, pod przykryciem przez ok. 7 minut. Gdyby sos za bardzo zgęstniał, możemy dolać stopniowo wodę, aby uzyskać preferowaną konsystencję.
Szpinak dodajemy na patelnię 2-3 minuty przed końcem gotowania i dokładnie mieszamy.
Gotowe danie podajemy z ryżem. Całość posypujemy posiekaną kolendrą.