Cukinia zapiekana z sosem pomidorowym, soczewicą i beszamelem na mleku roślinnym

Cukinia zapiekana z sosem pomidorowym, soczewicą i beszamelem na mleku roślinnym

Nie masz pomysłu jak zwiększyć ilość warzyw jedzonych na co dzień przez Ciebie i Twoich bliskich? Jeżeli odpowiedź na to pytanie brzmi “tak”, wykonana z naszego przepisu cukinia zapiekana z sosem pomidorowym, soczewicą i beszamelem na mleku roślinnym może stanowić idealne rozwiązanie Twojego problemu! Danie to zawiera aż 6 różnych rodzajów warzyw, zaś beszamel na bazie mleka roślinnego sprawia, że potrawa nabiera niepowtarzalnego, delikatnego smaku.

30 min
Czas przygotowania
60 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
2,80/5
(z 5 ocen)
Cukinia zapiekana z sosem pomidorowym, soczewicą i beszamelem na mleku roślinnym
Kategorie
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Dla dzieci Dla dzieci
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

685 kcal Kalorie
35 g Białko
17 g Tłuszcze
111 g Węglowodany
312 mg Sód
26 g Błonnik

Składniki
100 g
 soczewicy czerwonej
1
sztuka cebuli
80 g
1
ząbek czosnku
6 g
2
łodygi selera naciowego
90 g
1
sztuka marchwi
80 g
1
opakowanie pomidorów z puszki
400 g
1
sztuka cukinii
200 g
0,4
szklanki mleka roślinnego
100 g
0,5
łyżki mąki pszennej
6 g
2
łyżeczki oleju rzepakowego
10 g
0,5
łyżeczki gałki muszkatołowej
1 g
0,5
łyżeczki rozmarynu
1,5 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

685 kcal Kalorie
35 g Białko
17 g Tłuszcze
111 g Węglowodany
312 mg Sód
26 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 30 min.
1

Na rozgrzanym oleju (połowa) podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Po chwili dodajemy startą marchewkę oraz pokrojony seler naciowy. Smażymy przez około 7 minut.

2

Cukinię przecinamy na pół, wydrążamy część miąższu i dodajemy do warzyw.

3

Dodajemy soczewicę i smażymy przez 3 minuty, mieszając. Następnie dodajemy pomidory z puszki, dusimy, aż soczewica będzie miękka. Doprawiamy rozmarynem, solą i pieprzem.

4

W małym garnku rozgrzewamy pozostały olej, dodajemy mąkę, energicznie mieszamy i wlewamy mleko roślinne, gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Czekamy, aż beszamel zgęstnieje.

5

Do połówek cukinii nakładamy farsz, polewamy beszamelem. Zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni z termoobiegiem przez około 30 min.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.