Cukinia zapiekana z sosem pomidorowym, soczewicą i beszamelem na mleku roślinnym
Nie masz pomysłu jak zwiększyć ilość warzyw jedzonych na co dzień przez Ciebie i Twoich bliskich? Jeżeli odpowiedź na to pytanie brzmi “tak”, wykonana z naszego przepisu cukinia zapiekana z sosem pomidorowym, soczewicą i beszamelem na mleku roślinnym może stanowić idealne rozwiązanie Twojego problemu! Danie to zawiera aż 6 różnych rodzajów warzyw, zaś beszamel na bazie mleka roślinnego sprawia, że potrawa nabiera niepowtarzalnego, delikatnego smaku.
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
100 g
|
soczewicy czerwonej
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
1
|
ząbek czosnku
6 g
|
2
|
łodygi selera naciowego
90 g
|
1
|
sztuka marchwi
80 g
|
1
|
opakowanie pomidorów z puszki
400 g
|
1
|
sztuka cukinii
200 g
|
0,4
|
szklanki mleka roślinnego
100 g
|
0,5
|
łyżki mąki pszennej
6 g
|
2
|
łyżeczki oleju rzepakowego
10 g
|
0,5
|
łyżeczki gałki muszkatołowej
1 g
|
0,5
|
łyżeczki rozmarynu
1,5 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Na rozgrzanym oleju (połowa) podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Po chwili dodajemy startą marchewkę oraz pokrojony seler naciowy. Smażymy przez około 7 minut.
Cukinię przecinamy na pół, wydrążamy część miąższu i dodajemy do warzyw.
Dodajemy soczewicę i smażymy przez 3 minuty, mieszając. Następnie dodajemy pomidory z puszki, dusimy, aż soczewica będzie miękka. Doprawiamy rozmarynem, solą i pieprzem.
W małym garnku rozgrzewamy pozostały olej, dodajemy mąkę, energicznie mieszamy i wlewamy mleko roślinne, gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Czekamy, aż beszamel zgęstnieje.
Do połówek cukinii nakładamy farsz, polewamy beszamelem. Zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni z termoobiegiem przez około 30 min.