Cukinia nadziewana kaszą kuskus z warzywami i serem feta
Lubisz faszerowane warzywa? Sprawdź naszą cukinię. Z kaszą kuskus, warzywami oraz fetą smakuje wybornie i zapewnia mnóstwo wartościowych składników.
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
50 g
|
kaszy kuskus
|
1
|
sztuka cukinii
200 g
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
2
|
ząbki czosnku
12 g
|
1
|
sztuka papryki czerwonej
170 g
|
1
|
sztuka pomidora
160 g
|
0,5
|
sztuki sera typu feta
100 g
|
1
|
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Przepis na cukinię nadziewaną zacznij od przygotowania czerwonej papryki, cebuli i czosnku. Umyj je w chłodnej, bieżącej wodzie. Z papryki wytnij gniazdo nasienne. Pomidory umyj w zimnej wodzie i pokrój w niewielką kostkę. Cebulę i czosnek obierz z łupinek. Pokrój wszystko w drobną kostkę. Teraz nagrzej piekarnik do 180°C.
Wyjmij z szafki patelnię i postaw na palniku. Rozgrzej na niej odrobinę oliwy. Aby cukinia faszerowana dobrze wyszła, ważne jest właściwa obróbka warzyw. Pokrojoną paprykę, pomidora, cebulę i czosnek wrzuć teraz na patelnię i trzymaj na niej, aż się uduszą.
Gdy warzywa będą gotowe, przełóż je do miski. Faszerowana cukinia zawdzięcza swój wyjątkowy smak również kaszy kuskus. Kaszę przygotujesz błyskawicznie, zalewając ją wrzątkiem. Dokładną instrukcję znajdziesz na opakowaniu. Gdy napęcznieje, przerzuć ją do miski z warzywami.
Nadziewana cukinia świetnie smakuje również z dodatkiem sera feta. Jego kawałki również dorzuć do warzyw i kaszy.
Nasza faszerowana cukinia wegetariańska ma już prawie gotowe nadzienie. Przypraw je teraz solą i pieprzem. Starannie wymieszaj, aby cukinia faszerowana warzywami przesiąkła wszystkimi smakami.
Nadszedł moment, aby cukinia nadziewana zyskała swoją „łódeczkę”, do której włożysz farsz. W tym celu wymyj cukinię. Przekrój ją wzdłuż na pół i wydrąż gniazda nasienne. Zrób to łyżką, ale i tak uważaj, aby nie naruszyć skórki, bo wtedy nadzienie będzie wypadać.
Miejsce po gniazdach nasiennych wypełnij przygotowanym farszem. Pyszna cukinia nadziewana warzywami niedługo będzie gotowa.
Ułóż cukinię na blasze do pieczenia albo w żaroodpornym naczyniu. Pieczona cukinia w piekarniku z warzywami powinna znajdować się przez ok. 20-25 minut – do czasu, aż lekko zmięknie.
Gdy cukinia faszerowana fetą będzie gotowa, po prostu nałóż ją na talerz i delektuj się pożywnym, a przy tym niskokalorycznym posiłkiem!