Ciasto z rabarbarem
Masz ochotę na lato na talerzu? Postaw na ciasto z rabarbarem, czyli przepis na smak gorących dni zamknięty w pysznym i zdrowym deserze. Pysznym: bo różowo-czerwone łodyżki rabarbaru sprawiają, że ciasto zyskuje niepowtarzalne słodko-kwaśne nuty. I zdrowym, bo zamiast cukru znajdziesz tu ksylitol, a zamiast mąki rafinowanej – mąkę orkiszową pełnoziarnistą. Do tego chrupiące płatki migdałów i gotowe – czeka na Ciebie ciasto bogate w witaminy z grupy B, błonnik, potas i składniki mineralne. Koniecznie wypróbuj i rozkoszuj się smakiem!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Ciasto: |
|
15
|
łyżek mąki orkiszowej pełnoziarnistej
150 g
|
1
|
sztuka jajka
56 g
|
2
|
łyżki ksylitolu
30 g
|
9
|
łyżeczek masła
45 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
Nadzienie: |
|
3,5
|
łodygi rabarbaru
385 g
|
3
|
łyżki ksylitolu
45 g
|
1
|
łyżka soku z cytryny
6 g
|
1
|
łyżka mąki ziemniaczanej
10 g
|
Do podania: |
|
20 g
|
płatków migdałów
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Rabarbar kroimy na mniejsze kawałki.
W miseczce umieszczamy rabarbar, ksylitol i sok z cytryny. Pozostawiamy na godzinę. Po tym czasie odciskamy nadmiar soku. Mieszamy z mąka.
Składniki ciasta łączymy ze sobą szybko wyrabiając, tworzymy kulę z ciasta i przekładamy do lodówki na min. 10 minut.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni w trybie góra-dół.
Ciasto rozwałkowujemy na kształt koła o średnicy około 35 cm i układamy na papierze do pieczenia na blaszce, na środek wkładamy nasze owoce i składamy ciasto do środka, aby utworzyć brzegi.
Pieczemy w piekarniku przez 30-35 minut.
Przed podaniem posypujemy płatkami migdałów.