 
      Ciasto z rabarbarem
Masz ochotę na lato na talerzu? Postaw na ciasto z rabarbarem, czyli przepis na smak gorących dni zamknięty w pysznym i zdrowym deserze. Pysznym: bo różowo-czerwone łodyżki rabarbaru sprawiają, że ciasto zyskuje niepowtarzalne słodko-kwaśne nuty. I zdrowym, bo zamiast cukru znajdziesz tu ksylitol, a zamiast mąki rafinowanej – mąkę orkiszową pełnoziarnistą. Do tego chrupiące płatki migdałów i gotowe – czeka na Ciebie ciasto bogate w witaminy z grupy B, błonnik, potas i składniki mineralne. Koniecznie wypróbuj i rozkoszuj się smakiem!
 
        Kategorie
 
           
           
           
           
          Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
| Ilość | Składnik | 
|---|---|
| Ciasto: | |
| 
            15
           | 
              łyżek mąki orkiszowej pełnoziarnistej
             
                150 g
               | 
| 
            1
           | 
              sztuka jajka
             
                56 g
               | 
| 
            2
           | 
              łyżki ksylitolu
             
                30 g
               | 
| 
            9
           | 
              łyżeczek masła
             
                45 g
               | 
| 
            1
           | 
              szczypta soli
             
                0,25 g
               | 
| Nadzienie: | |
| 
            3,5
           | 
              łodygi rabarbaru
             
                385 g
               | 
| 
            3
           | 
              łyżki ksylitolu
             
                45 g
               | 
| 
            1
           | 
              łyżka soku z cytryny
             
                6 g
               | 
| 
            1
           | 
              łyżka mąki ziemniaczanej
             
                10 g
               | 
| Do podania: | |
| 
            20 g 
           | 
               płatków migdałów
             | 
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Rabarbar kroimy na mniejsze kawałki.
W miseczce umieszczamy rabarbar, ksylitol i sok z cytryny. Pozostawiamy na godzinę. Po tym czasie odciskamy nadmiar soku. Mieszamy z mąka.
Składniki ciasta łączymy ze sobą szybko wyrabiając, tworzymy kulę z ciasta i przekładamy do lodówki na min. 10 minut.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni w trybie góra-dół.
Ciasto rozwałkowujemy na kształt koła o średnicy około 35 cm i układamy na papierze do pieczenia na blaszce, na środek wkładamy nasze owoce i składamy ciasto do środka, aby utworzyć brzegi.
Pieczemy w piekarniku przez 30-35 minut.
Przed podaniem posypujemy płatkami migdałów.
Wyślij przepis na e-mail
Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.
 
        