Ciasto z ciecierzycy z jagodami
Ciecierzyca? Można ją dodać do sałatki albo zrobić z niej hummus. Ale, co dość zaskakujące, świetnie sprawdza się też…jako baza do deserów! A konkretnie: do sycących, pełnych błonnika oraz białka ciast. Dowód? Nasze ciasto z ciecierzycy z jagodami, czyli przepis na pyszny deser, które dobrze sprawdza się na diecie. Co w nim znajdziesz? Poza ciecierzycą główne role grają jeszcze świeże jabłko i soczyste, słodkie jagody, a także mieszanka chrupiących orzechów. Efekt? Deser bogaty w białko, błonnik, magnez, żelazo i polifenole. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
250 g
|
ciecierzycy konserwowej
|
1
|
sztuka banana
120 g
|
1
|
sztuka jabłka
150 g
|
3
|
sztuki jajek
168 g
|
8,3
|
łyżki mąki pszennej
100 g
|
100 g
|
mieszanki orzechów
|
2
|
łyżeczki miodu
24 g
|
1
|
łyżeczka proszku do pieczenia
4 g
|
150 g
|
jagód
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni, tryb góra-dół.
Orzechy siekamy.
Ciecierzycę, banana i jabłko blendujemy na gładką masę.
Dodajemy jajka, proszek do pieczenia, mąkę i orzechy. Mieszamy.
Do masy dodajemy miód, jagody i delikatnie mieszamy.
Masę wylewamy na blaszkę (tortownica o średnicy 24 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 45 minut (do „suchego patyczka”).
Ciasto po upieczeniu pozostawiamy w piekarniku przy uchylonych drzwiach. Kroimy po ostudzeniu.