Ciasto na maślance z brzoskwiniami
Idealne ciasto na lato powinno być lekkie, orzeźwiające i pełne świeżych owoców. Właśnie takie jest nasze ciasto na maślance z brzoskwiniami, czyli prosty przepis na deser dla całej rodziny. Jego sekret? Tkwi w dodatku kwaskowatej maślanki, która sprawia, że ciasto zyskuje charakterystyczny smak i wilgotną strukturę. Do tego świeże, pełne beta-karotenu brzoskwinie i gotowe! Takim ciastem najlepiej raczyć się w trakcie podwieczorku na świeżym powietrzu – możesz nim też poczęstować zaproszonych gości. Smacznego!
Kategorie
Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
3
|
sztuki brzoskwini
270 g
|
4
|
sztuki jajek
224 g
|
10
|
łyżek ksylitolu
150 g
|
1
|
szklanka maślanki
250 g
|
25
|
łyżeczek oleju rzepakowego
125 g
|
47,5
|
łyżki mąki orkiszowej
475 g
|
3
|
łyżeczki proszku do pieczenia
12 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Składniki wyjmujemy z lodówki, pozostawiamy do ogrzania do temperatury pokojowej, min. 3-4h.
Owoce kroimy w plasterki, odsączamy z nadmiaru soku.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, termoobieg.
W jednej misce mieszamy jajka, olej i maślankę.
W drugiej misce mieszamy mąkę, ksylitol i proszek do pieczenia.
Składniki suche dodajemy do mokrych i krótko mieszamy, aby ciasta nie było napowietrzone.
Ciasto przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (23 x 25 cm).
Na wierzchu układamy plasterki owoców.
Pieczemy 50-55 min do zarumienienia. Podczas pieczenia nie otwieramy piekarnika.
Po zakończeniu pieczenia uchylamy piekarnik i pozostawiamy jeszcze na min. 30 min. Kroimy po ostygnięciu.