Ciasto marchewkowe z cynamonem
Czy istnieje lepszy deser na chłodne, zimowe wieczory niż ciasto marchewkowe z cynamonem? Z naszym przepisem, to klasyczne ciasto nie tylko smakuje świetnie, ale jest również idealnym rozwiązaniem dla wszystkich, którzy chcą ograniczyć cukier w swojej diecie. Deser ten, swój słodki smak zawdzięcza niskokalorycznemu ksylitolowi, zaś dodatek cynamonu i imbiru sprawia, że ciasto jest delikatnie rozgrzewające – idealne, gdy na dworze panują iście arktyczna temperatury!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
4
|
sztuki marchewek
320 g
|
30
|
łyżeczek oleju rzepakowego
150 g
|
13
|
łyżek ksylitolu
195 g
|
2
|
łyżeczki siemienia lnianego
10 g
|
20
|
łyżek mąki pszennej pełnoziarnistej
300 g
|
2
|
szczypty soli
0,5 g
|
1
|
łyżeczka cynamonu
4 g
|
1
|
plaster imbiru
5 g
|
1,5
|
łyżeczki proszku do pieczenia
6 g
|
0,8
|
szklanki mleka roślinnego
200 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach i odciskamy z nadmiaru soku.
Olej łączymy z ksylitolem, siemieniem lnianym, mlekiem i blendujemy.
Mąkę łączymy z przyprawami i solą. Mieszamy suche i mokre składniki oraz marchew. Przekładamy do formy około 20 cm x 20 cm.
Ciasto pieczemy przez 45 minut z opcją góra/dół w 180 stopniach lub do momentu, aż wbity w ciasto patyczek będzie suchy.
Smacznego!