Ciasto marchewkowe z cynamonem

Ciasto marchewkowe z cynamonem

Czy istnieje lepszy deser na chłodne, zimowe wieczory niż ciasto marchewkowe z cynamonem? Z naszym przepisem, to klasyczne ciasto nie tylko smakuje świetnie, ale jest również idealnym rozwiązaniem dla wszystkich, którzy chcą ograniczyć cukier w swojej diecie. Deser ten, swój słodki smak zawdzięcza niskokalorycznemu ksylitolowi, zaś dodatek cynamonu i imbiru sprawia, że ciasto jest delikatnie rozgrzewające – idealne, gdy na dworze panują iście arktyczna temperatury!

10 min
Czas przygotowania
55 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
3,90/5
(z 67 ocen)
Ciasto marchewkowe z cynamonem
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

514 kcal Kalorie
6 g Białko
27 g Tłuszcze
44 g Węglowodany
190 mg Sód
9 g Błonnik

Składniki
4
sztuki marchewek
320 g
30
łyżeczek oleju rzepakowego
150 g
13
łyżek ksylitolu
195 g
2
łyżeczki siemienia lnianego
10 g
20
łyżek mąki pszennej pełnoziarnistej
300 g
2
szczypty soli
0,5 g
1
łyżeczka cynamonu
4 g
1
plaster imbiru
5 g
1,5
łyżeczki proszku do pieczenia
6 g
0,8
szklanki mleka roślinnego
200 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

514 kcal Kalorie
6 g Białko
27 g Tłuszcze
44 g Węglowodany
190 mg Sód
9 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

Marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach i odciskamy z nadmiaru soku.

2

Olej łączymy z ksylitolem, siemieniem lnianym, mlekiem i blendujemy.

3

Mąkę łączymy z przyprawami i solą. Mieszamy suche i mokre składniki oraz marchew. Przekładamy do formy około 20 cm x 20 cm.

4

Ciasto pieczemy przez 45 minut z opcją góra/dół w 180 stopniach lub do momentu, aż wbity w ciasto patyczek będzie suchy.
Smacznego!

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.