Ciasto do naleśników lekkostrawnych

Ciasto do naleśników lekkostrawnych

5 min
Czas przygotowania
15 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
3,63/5
(z 94 ocen)
Ciasto do naleśników lekkostrawnych
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Dla dzieci Dla dzieci
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Szybkie przygotowanie Szybkie przygotowanie
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

91 kcal Kalorie
4 g Białko
3 g Tłuszcze
11 g Węglowodany
61 mg Sód

Składniki
4,2
łyżki mąki
50 g
1
sztuka jajka
56 g
0,6
szklanki mleka
150 g
1
łyżeczka oleju
5 g
1
szczypta soli
0,25 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

91 kcal Kalorie
4 g Białko
3 g Tłuszcze
11 g Węglowodany
61 mg Sód
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 5 min.
1

Wszystkie składniki mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Ciasto jest dosyć rzadkie – wszytko jest w porządku.

2

Smażymy na dobrze rozgrzanej patelni przetartej nasączonym olejem ręcznikiem papierowym.

3

Po wylaniu ciasta zmniejszamy ogień o połowę i czekamy, aż ciasto na górze nie będzie surowe.

4

Delikatnie przekładamy płaską szpatułką na drugą stronę i smażymy jeszcze chwilę.

5

Z porcji wychodzą 4 naleśniki smażone na patelni o średnicy 22 cm. Masa 1 placka podana jest przed smażeniem (surowego ciasta). Jeśli potrzebujemy użyć mniejszej ilości naleśników w przepisie, resztę możemy przechować na następny dzień lub zamrozić.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Przetwarzam Twoje dane zgodnie z polityką prywatności.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?

Umów się na konsultację i porozmawiajmy o Twojej diecie.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?