Naleśniki przepis na ciasto

Naleśniki przepis na ciasto

Dobry przepis na naleśniki przyda się każdemu, komu zależy na nieskomplikowanych daniach, które można przygotować w wielu wariantach. Uwielbiają je dzieci i dorośli. Kluczową rolę odgrywa ciasto na naleśniki. Cienkie i elastyczne rozpływa się w ustach. Wykonasz je z kilku łatwo dostępnych składników. Jeżeli masz ochotę na naleśniki przepis na ciasto z Respo możesz wykorzystać do przygotowania dowolnego posiłku. Świetnie sprawdzą się jako propozycja śniadaniowa lub obiadowa i przekąska do pracy albo szkoły. Warto o nich również pamiętać, planując piknik lub wycieczkę.

15 min
Czas przygotowania
45 min
Czas całkowity
Średni
Poziom trudności
Oceń
3,70/5
(z 782 ocen)
Naleśniki przepis na ciasto
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez soli Bez soli
Dla dzieci Dla dzieci
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

127 kcal Kalorie
5 g Białko
4 g Tłuszcze
20 g Węglowodany
30 mg Sód
3 g Błonnik

Składniki
10
łyżek mąki pszennej pełnoziarnistej
150 g
1
sztuka jajka kurzego
56 g
0,8
szklanki mleka
200 g
0,5
szklanki wody
125 g
2
łyżeczki oleju rzepakowego
10 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

127 kcal Kalorie
5 g Białko
4 g Tłuszcze
20 g Węglowodany
30 mg Sód
3 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 15 min.
1

Do miski dodajemy mąkę, jajko, mleko, wodę i olej. Dokładnie mieszamy (ciasto jest nieco gęstsze niż ciasto z klasyczną mąką).

2

Rozgrzewamy patelnię z nieprzywierającą powierzchnią (możemy przetrzeć ją ręcznikiem papierowym nasączonym olejem).

3

Na rozgrzaną patelnię nakładamy ciasto, równomiernie rozprowadzamy po całej powierzchni patelni. Naleśniki są odrobinę grubsze niż klasyczne.

4

Smażymy na niewielkiej mocy palnika do ścięcia smażonej strony. Przy użyciu płaskiej łopatki obracamy na drugą stronę. Smażymy do zarumienia.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.