Naleśniki przepis na ciasto
Dobry przepis na naleśniki przyda się każdemu, komu zależy na nieskomplikowanych daniach, które można przygotować w wielu wariantach. Uwielbiają je dzieci i dorośli. Kluczową rolę odgrywa ciasto na naleśniki. Cienkie i elastyczne rozpływa się w ustach. Wykonasz je z kilku łatwo dostępnych składników. Jeżeli masz ochotę na naleśniki przepis na ciasto z Respo możesz wykorzystać do przygotowania dowolnego posiłku. Świetnie sprawdzą się jako propozycja śniadaniowa lub obiadowa i przekąska do pracy albo szkoły. Warto o nich również pamiętać, planując piknik lub wycieczkę.
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
10
|
łyżek mąki pszennej pełnoziarnistej
150 g
|
1
|
sztuka jajka kurzego
56 g
|
0,8
|
szklanki mleka
200 g
|
0,5
|
szklanki wody
125 g
|
2
|
łyżeczki oleju rzepakowego
10 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Do miski dodajemy mąkę, jajko, mleko, wodę i olej. Dokładnie mieszamy (ciasto jest nieco gęstsze niż ciasto z klasyczną mąką).
Rozgrzewamy patelnię z nieprzywierającą powierzchnią (możemy przetrzeć ją ręcznikiem papierowym nasączonym olejem).
Na rozgrzaną patelnię nakładamy ciasto, równomiernie rozprowadzamy po całej powierzchni patelni. Naleśniki są odrobinę grubsze niż klasyczne.
Smażymy na niewielkiej mocy palnika do ścięcia smażonej strony. Przy użyciu płaskiej łopatki obracamy na drugą stronę. Smażymy do zarumienia.