Ciasto daktylowo-bananowe

Ciasto daktylowo-bananowe

Ciasto na diecie? Jak najbardziej! Wypróbuj przepis na ciasto daktylowo-bananowe, a przekonasz się, że dieta może być pyszna i…słodka. Co wchodzi w skład tego cudownego deseru? Poza słodkimi daktylami i bananami zawiera ono także kakao, migdały i…kawę! Dzięki temu ciasto to ma nietuzinkowy smak, jest także pełne witamin i składników mineralnych — m.in. żelaza, magnezu, czy witaminy E.

5 min
Czas przygotowania
95 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
(brak ocen)
Ciasto daktylowo-bananowe
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez laktozy Bez laktozy
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

608 kcal Kalorie
14 g Białko
30 g Tłuszcze
77 g Węglowodany
242 mg Sód
10 g Błonnik

Składniki
450 g
 suszonych daktyli
110 g
 płatków migdałowych
9
łyżek kakao
90 g
2
sztuki bananów
240 g
5
sztuk jajek
280 g
14
łyżeczek oleju
70 g
6
filiżanek kawy espresso
90 g
2
łyżeczki ekstraktu waniliowego
6 g
2
łyżeczki proszku do pieczenia
8 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

608 kcal Kalorie
14 g Białko
30 g Tłuszcze
77 g Węglowodany
242 mg Sód
10 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 5 min.
1

Daktyle wrzucamy do miski i zalewamy wrzątkiem. Odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie odcedzamy i blendujemy na gładką masę.

2

Migdały mielimy lub drobno siekamy.

3

Do daktyli dodajemy banany, jajka, kawę, ekstrakt waniliowy, olej i jeszcze raz blendujemy.

4

Dodajemy kakao i mieszamy z migdałami oraz proszkiem do pieczenia.

5

Dno tortownicy o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy około godzinę w temperaturze 175 stopni, tryb góra dół.
Smacznego!

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.