Ciasto daktylowo-bananowe
Ciasto na diecie? Jak najbardziej! Wypróbuj przepis na ciasto daktylowo-bananowe, a przekonasz się, że dieta może być pyszna i…słodka. Co wchodzi w skład tego cudownego deseru? Poza słodkimi daktylami i bananami zawiera ono także kakao, migdały i…kawę! Dzięki temu ciasto to ma nietuzinkowy smak, jest także pełne witamin i składników mineralnych — m.in. żelaza, magnezu, czy witaminy E.
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
450 g
|
suszonych daktyli
|
110 g
|
płatków migdałowych
|
9
|
łyżek kakao
90 g
|
2
|
sztuki bananów
240 g
|
5
|
sztuk jajek
280 g
|
14
|
łyżeczek oleju
70 g
|
6
|
filiżanek kawy espresso
90 g
|
2
|
łyżeczki ekstraktu waniliowego
6 g
|
2
|
łyżeczki proszku do pieczenia
8 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Daktyle wrzucamy do miski i zalewamy wrzątkiem. Odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie odcedzamy i blendujemy na gładką masę.
Migdały mielimy lub drobno siekamy.
Do daktyli dodajemy banany, jajka, kawę, ekstrakt waniliowy, olej i jeszcze raz blendujemy.
Dodajemy kakao i mieszamy z migdałami oraz proszkiem do pieczenia.
Dno tortownicy o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy około godzinę w temperaturze 175 stopni, tryb góra dół.
Smacznego!