Ciasteczka z makiem
Makowiec, mrowisko, kutia…fani maku łączcie się – bo nasze ciasteczka z makiem już na Was czekają! Kruchy, super prosty w wykonaniu i pełen wyrazistych ziarenek maku – taki właśnie jest ten ekspresowy deser. A wartości odżywcze? Dba o nie nie tylko dodatek mąki pełnoziarnistej, ale także sama gwiazda programu, czyli mak. Jego ziarna są bowiem super źródłem żelaza, wapnia, magnezu, cynku i miedzi. Wystarczy, że do posłodzenia takich ciasteczek zamiast cukru użyjesz ksylitolu i mega pożywny, zdrowy podwieczorek już na Ciebie czeka. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
6,7
|
łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
100 g
|
5
|
łyżek mąki pszennej
60 g
|
24
|
łyżeczki masła
120 g
|
2
|
łyżki ksylitolu
30 g
|
1
|
łyżeczka ekstraktu waniliowego
3 g
|
1,5
|
łyżki maku
15 g
|
1
|
łyżeczka proszku do pieczenia
4 g
|
0,5
|
łyżeczki aromatu migdałowego
1,5 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Wszystkie składniki umieszczamy w misce. Ciasto wyrabiamy na jednolitą masę.
Dzielimy na kulki, każda po ok. 20g. Układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. Delikatnie spłaszczamy.
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni, tryb góra – dół przez około 12-15 minut.