Ciasteczka z makiem

Ciasteczka z makiem

Makowiec, mrowisko, kutia…fani maku łączcie się – bo nasze ciasteczka z makiem już na Was czekają! Kruchy, super prosty w wykonaniu i pełen wyrazistych ziarenek maku – taki właśnie jest ten ekspresowy deser. A wartości odżywcze? Dba o nie nie tylko dodatek mąki pełnoziarnistej, ale także sama gwiazda programu, czyli mak. Jego ziarna są bowiem super źródłem żelaza, wapnia, magnezu, cynku i miedzi. Wystarczy, że do posłodzenia takich ciasteczek zamiast cukru użyjesz ksylitolu i mega pożywny, zdrowy podwieczorek już na Ciebie czeka. Smacznego!

10 min
Czas przygotowania
25 min
Czas całkowity
Średni
Poziom trudności
Oceń
3,68/5
(z 41 ocen)
Ciasteczka z makiem
Kategorie
Dla dzieci Dla dzieci
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Na wynos Na wynos
Szybkie przygotowanie Szybkie przygotowanie
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

401 kcal Kalorie
7 g Białko
24 g Tłuszcze
45 g Węglowodany
129 mg Sód
4 g Błonnik

Składniki
5,3
łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
80 g
6,7
łyżki mąki pszennej
80 g
10
łyżeczek masła
100 g
4
łyżki ksylitolu
60 g
1
łyżeczka ekstraktu waniliowego
3 g
1,5
łyżki maku
15 g
1
łyżeczka proszku do pieczenia
4 g
0,5
łyżeczki aromatu migdałowego
1,5 g
1
sztuka jajka
56 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

401 kcal Kalorie
7 g Białko
24 g Tłuszcze
45 g Węglowodany
129 mg Sód
4 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

Wyjmujemy masło z lodówki i zostawiamy je w temperaturze pokojowej na około 10–15 minut, aż zmięknie.

2

Rozgrzewamy piekarnik do 190°C, tryb góra–dół (bez termoobiegu).

3

Do dużej miski wsypujemy mąkę pszenną pełnoziarnistą, mąkę pszenną, mak i proszek do pieczenia. Mieszamy łyżką, aby składniki się połączyły.

4

Dodajemy do miski miękkie masło, jajko, ksylitol, ekstrakt waniliowy i aromat migdałowy.

5

Rękami zagniatamy wszystkie składniki na jednolitą, gładką masę. Jeśli ciasto się kruszy i trudno się lepi, dodajemy 1–2 łyżeczki zimnej wody i dalej zagniatamy.

6

Odrywamy po kawałku ciasta i formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego (ok. 20 g każda). Każdą kulkę delikatnie spłaszczamy w dłoniach.

7

Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Układamy ciastka w odstępach, zostawiając trochę miejsca między nimi.

8

Wkładamy blachę do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 12–15 minut, aż ciasteczka będą lekko zrumienione od spodu i suche na wierzchu.

9

Po upieczeniu zostawiamy ciastka na blasze na 5 minut, aby lekko stwardniały.

10

Delikatnie przekładamy ciasteczka na talerz lub kratkę i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.