Zamów dietę dziś, aby otrzymać swój plan już .*
Sprawdź ofertę.
Ciasteczka z makiem

Ciasteczka z makiem

Makowiec, mrowisko, kutia… fani maku łączcie się, bo nasze ciasteczka z makiem już na Was czekają! Kruchy, super prosty w wykonaniu i pełen wyrazistych ziarenek maku – taki właśnie jest ten ekspresowy deser. A wartości odżywcze? Dba o nie nie tylko dodatek mąki pełnoziarnistej, ale także sama gwiazda programu, czyli mak. Jego ziarna są bowiem super źródłem żelaza, wapnia, magnezu, cynku i miedzi. Wystarczy, że do posłodzenia takich ciasteczek zamiast cukru użyjesz ksylitolu i mega pożywny, zdrowy podwieczorek już na Ciebie czeka. Smacznego!

10 min
Czas przygotowania
25 min
Czas całkowity
Średni
Poziom trudności
Oceń
3,47/5
(z 45 ocen)
Ciasteczka z makiem
Kategorie
Dla dzieci Dla dzieci
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Na wynos Na wynos
Szybkie przygotowanie Szybkie przygotowanie
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

401 kcal Kalorie
7 g Białko
24 g Tłuszcze
45 g Węglowodany
129 mg Sód
4 g Błonnik

Składniki
Lista składników przepisu z ilościami i wagami
Ilość Składnik
5,3
łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
80 g
6,7
łyżki mąki pszennej
80 g
10
łyżeczek masła
100 g
4
łyżki ksylitolu
60 g
1
łyżeczka ekstraktu waniliowego
3 g
1,5
łyżki maku
15 g
1
łyżeczka proszku do pieczenia
4 g
0,5
łyżeczki aromatu migdałowego
1,5 g
1
sztuka jajka
56 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

401 kcal Kalorie
7 g Białko
24 g Tłuszcze
45 g Węglowodany
129 mg Sód
4 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

Wyjmujemy masło z lodówki i zostawiamy je w temperaturze pokojowej na około 10–15 minut, aż zmięknie.

2

Rozgrzewamy piekarnik do 190°C, tryb góra–dół (bez termoobiegu).

3

Do dużej miski wsypujemy mąkę pszenną pełnoziarnistą, mąkę pszenną, mak i proszek do pieczenia. Mieszamy łyżką, aby składniki się połączyły.

4

Dodajemy do miski miękkie masło, jajko, ksylitol, ekstrakt waniliowy i aromat migdałowy.

5

Rękami zagniatamy wszystkie składniki na jednolitą, gładką masę. Jeśli ciasto się kruszy i trudno się lepi, dodajemy 1–2 łyżeczki zimnej wody i dalej zagniatamy.

6

Odrywamy po kawałku ciasta i formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego (ok. 20 g każda). Każdą kulkę delikatnie spłaszczamy w dłoniach.

7

Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Układamy ciastka w odstępach, zostawiając trochę miejsca między nimi.

8

Wkładamy blachę do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 12–15 minut, aż ciasteczka będą lekko zrumienione od spodu i suche na wierzchu.

9

Po upieczeniu zostawiamy ciastka na blasze na 5 minut, aby lekko stwardniały.

10

Delikatnie przekładamy ciasteczka na talerz lub kratkę i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia.

Szybkie do przygotowania ciasteczka z makiem

Potrzebujesz zaledwie 25 minut, aby przygotować ciastka z makiem z przepisu Respo. Efekt? Pyszny deser, idealny zwłaszcza na chłodniejsze jesienne wieczory i święta, bo mak większości z nas kojarzy się właśnie z okresem zimowym. Ten deser pokochają też dzieci, bo ciasteczka są idealnie chrupiące i słodkie. Mieszanka idealna, prawda? Według nas zdecydowanie tak!

Ciasteczka z makiem również na redukcji!

Będąc na redukcji z Respo nie musisz rezygnować ze słodkości. Uważamy bowiem, że przyjemność z jedzenia i pozwalanie sobie na małe co nieco jest kluczem do tego, aby utrzymać zdrowy styl życia już na zawsze. Dlatego przepis na ciasteczka makowe jest również dla Ciebie! Staraliśmy się jednak, aby był dobrze zbilansowany i nie zawierał zbędnych kalorii - stąd większa ilość mąki pełnoziarnistej i ksylitol zamiast zwykłego cukru. Sprawdź koniecznie ten przepis... nie tylko w grudniu.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Zapisz się do naszego Newslettera