Ciasteczka z gruszką

Ciasteczka z gruszką

Pyszne owsiane ciasteczka z gruszką, sezamem, siemieniem lnianym, słonecznikiem i pestkami dyni to świetny pomysł na deser. Znakomicie sprawdzą się jako drugie śniadanie w pracy lub w szkole. Zdrowa przekąska doda Ci energii na cały dzień.

15 min
Czas przygotowania
70 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
4,32/5
(z 31 ocen)
Ciasteczka z gruszką
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez glutenu Bez glutenu
Bez laktozy Bez laktozy
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

207 kcal Kalorie
7 g Białko
7 g Tłuszcze
29 g Węglowodany
55 mg Sód
5 g Błonnik

Składniki
15
łyżek płatków orkiszowych
150 g
15
łyżek mąki jaglanej
150 g
1
sztuka jajka
56 g
1
łyżeczka proszku do pieczenia
4 g
3
sztuki gruszki
390 g
6
łyżeczek sezamu
30 g
4
łyżeczki siemienia lnianego
20 g
20 g
 słonecznika łuskanego
40 g
 pestek dyni

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

207 kcal Kalorie
7 g Białko
7 g Tłuszcze
29 g Węglowodany
55 mg Sód
5 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 15 min.
1

Do miski wsypujemy wszystkie suche składniki.

2

Gruszki myjemy, obieramy i ścieramy na tarce. Możemy też pokroić na kawałki i zblendować na mus.

3

Do suchych składników dodajemy mus i wbijamy jajko. Jeżeli masa nadal będzie mokra, możemy dodać więcej mąki.

4

Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na 30 minut.

5

Po 30 minutach formujemy okrągłe ciasteczka (możemy zrobić kulki i je spłaszczyć) i układamy na blaszkę wyłożonej papierem do pieczenia.

6

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, tryb góra-dół, przez około 25 min. Smacznego!

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.