Ciasteczka z gruszką
Pyszne owsiane ciasteczka z gruszką, sezamem, siemieniem lnianym, słonecznikiem i pestkami dyni to świetny pomysł na deser. Znakomicie sprawdzą się jako drugie śniadanie w pracy lub w szkole. Zdrowa przekąska doda Ci energii na cały dzień.
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
15
|
łyżek płatków orkiszowych
150 g
|
15
|
łyżek mąki jaglanej
150 g
|
1
|
sztuka jajka
56 g
|
1
|
łyżeczka proszku do pieczenia
4 g
|
3
|
sztuki gruszki
390 g
|
6
|
łyżeczek sezamu
30 g
|
4
|
łyżeczki siemienia lnianego
20 g
|
20 g
|
słonecznika łuskanego
|
40 g
|
pestek dyni
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Do miski wsypujemy wszystkie suche składniki.
Gruszki myjemy, obieramy i ścieramy na tarce. Możemy też pokroić na kawałki i zblendować na mus.
Do suchych składników dodajemy mus i wbijamy jajko. Jeżeli masa nadal będzie mokra, możemy dodać więcej mąki.
Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na 30 minut.
Po 30 minutach formujemy okrągłe ciasteczka (możemy zrobić kulki i je spłaszczyć) i układamy na blaszkę wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, tryb góra-dół, przez około 25 min. Smacznego!