 
      Chłodnik truskawkowy
Chłodnik to jeden z najpopularniejszych letnich obiadów. Czy wiesz jednak, że świetnie smakuje on także w wersji na słodko? To nie żart – a dowodem jest nasz przepis na chłodnik truskawkowy! Do jego przygotowania potrzebujesz soczystych truskawek, kremowego jogurtu i miodu. Całość warto dodatkowo podać z chrupiącymi płatkami migdałów i…świeżym pieczywem, które dba o większe odczuwanie sytości po posiłku. Taka zupa idealnie schładza w gorące dni, jest też super źródłem witaminy C i polifenoli. Smacznego!
 
        Kategorie
 
           
          Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
| Ilość | Składnik | 
|---|---|
| 
            250 g 
           | 
               truskawek
             | 
| 
            0,4
           | 
              szklanki wody
             
                100 g
               | 
| 
            1
           | 
              opakowanie jogurtu skyr
             
                150 g
               | 
| 
            2
           | 
              łyżeczki miodu
             
                24 g
               | 
| 
            1
           | 
              łyżka soku z cytryny
             
                6 g
               | 
| 
            0,5
           | 
              garści mięty
             
                1 g
               | 
| 
            20 g 
           | 
               płatków migdałów
             | 
| 
            1
           | 
              kromka chleba żytniego razowego
             
                30 g
               | 
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Owoce przekładamy do garnka, dodajemy wodę, miód i sok z cytryny. Całość zagotowujemy i miksujemy. Jeśli chcemy pozbyć się pestek, przecieramy mus przez sitko.
Mus owocowy studzimy i dokładnie mieszamy z jogurtem. W razie potrzeby dolewamy więcej wody, aby uzyskać preferowaną konsystencję.
Pieczywo kroimy na małe kawałki i podsmażamy na suchej, dobrze rozgrzanej patelni do zarumienienia.
Gotowy chłodnik przelewamy do miseczki. Na wierzchu układamy płatki migdałów oraz grzanki. Danie dekorujemy listkami mięty.
Wyślij przepis na e-mail
Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.
 
        