Chłodnik truskawkowy
Chłodnik to jeden z najpopularniejszych letnich obiadów. Czy wiesz jednak, że świetnie smakuje on także w wersji na słodko? To nie żart – a dowodem jest nasz przepis na chłodnik truskawkowy! Do jego przygotowania potrzebujesz soczystych truskawek, kremowego jogurtu i miodu. Całość warto dodatkowo podać z chrupiącymi płatkami migdałów i…świeżym pieczywem, które dba o większe odczuwanie sytości po posiłku. Taka zupa idealnie schładza w gorące dni, jest też super źródłem witaminy C i polifenoli. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
250 g
|
truskawek
|
0,4
|
szklanki wody
100 g
|
1
|
opakowanie jogurtu skyr
150 g
|
2
|
łyżeczki miodu
24 g
|
1
|
łyżka soku z cytryny
6 g
|
0,5
|
garści mięty
1 g
|
20 g
|
płatków migdałów
|
1
|
kromka chleba żytniego razowego
30 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Owoce przekładamy do garnka, dodajemy wodę, miód i sok z cytryny. Całość zagotowujemy i miksujemy. Jeśli chcemy pozbyć się pestek, przecieramy mus przez sitko.
Mus owocowy studzimy i dokładnie mieszamy z jogurtem. W razie potrzeby dolewamy więcej wody, aby uzyskać preferowaną konsystencję.
Pieczywo kroimy na małe kawałki i podsmażamy na suchej, dobrze rozgrzanej patelni do zarumienienia.
Gotowy chłodnik przelewamy do miseczki. Na wierzchu układamy płatki migdałów oraz grzanki. Danie dekorujemy listkami mięty.