Chłodnik ogórkowy
Najlepsze warzywo na chłodnik? Gdyby takie pytanie zadano w odcinku „Familiady”, to na pierwszych miejscach z pewnością znalazłyby się buraki i botwinka. Ale to wcale niejedyna opcja – bo zupę, która orzeźwia w gorące dni, można też stworzyć na bazie ogórków. Nasz przepis na chłodnik z ogórków to idealna opcja dla tych, którym marzy się kreatywna, lekka zupa, idealna, gdy za oknem skwar. Jej piękny zielony kolor obiecuje pyszne i świeże doznania smakowe – a już pierwsza łyżka udowadnia, że to dobre wrażenie! O sytość dbają dodatkowo jajka na twardo i pełnoziarniste pieczywo – czyli nieodłączni towarzysze ogórkowego chłodnika. Koniecznie wypróbuj!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
2
|
szklanki kefiru
500 g
|
8
|
łyżek śmietany 18%
200 g
|
3
|
sztuki ogórków
450 g
|
7
|
sztuk rzodkiewek
105 g
|
1
|
ząbek czosnku
6 g
|
3
|
łyżeczki koperku
12 g
|
2,4
|
łyżeczki szczypiorku
12 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Do podania: |
|
2
|
sztuki jajek
112 g
|
4
|
kromki chleba żytniego razowego
120 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Jajka gotujemy na twardo (około 9 minut).
Kefir, śmietanę, ogórki, czosnek, szczypiorek i koperek blendujemy na gładką masę.
Rzodkiewkę kroimy w drobną kostkę.
Rzodkiewkę dodajemy do chłodnika. Mieszamy. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Gotowy chłodnik podajemy z jajkiem i pieczywem.