Zamów dietę dziś, aby otrzymać swój plan już .
h m s
Sprawdź ofertę.
Chłodnik ogórkowy

Chłodnik ogórkowy

Najlepsze warzywo na chłodnik? Gdyby takie pytanie zadano w odcinku „Familiady”, to na pierwszych miejscach z pewnością znalazłyby się buraki i botwinka. Ale to wcale niejedyna opcja – bo zupę, która orzeźwia w gorące dni, można też stworzyć na bazie ogórków. Nasz przepis na chłodnik z ogórków to idealna opcja dla tych, którym marzy się kreatywna, lekka zupa, idealna, gdy za oknem skwar. Jej piękny zielony kolor obiecuje pyszne i świeże doznania smakowe – a już pierwsza łyżka udowadnia, że to dobre wrażenie! O sytość dbają dodatkowo jajka na twardo i pełnoziarniste pieczywo – czyli nieodłączni towarzysze ogórkowego chłodnika. Koniecznie wypróbuj!

15 min
Czas przygotowania
15 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
5,00/5
(z 1 ocen)
Chłodnik ogórkowy
Kategorie
Dla dzieci Dla dzieci
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Szybkie przygotowanie Szybkie przygotowanie
Wysokobiałkowe Wysokobiałkowe
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

282 kcal Kalorie
12 g Białko
14 g Tłuszcze
28 g Węglowodany
285 mg Sód
4 g Błonnik

Składniki
2
szklanki kefiru
500 g
8
łyżek śmietany 18%
200 g
3
sztuki ogórków
450 g
7
sztuk rzodkiewek
105 g
1
ząbek czosnku
6 g
3
łyżeczki koperku
12 g
2,4
łyżeczki szczypiorku
12 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g

Do podania:

2
sztuki jajek
112 g
4
kromki chleba żytniego razowego
120 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

282 kcal Kalorie
12 g Białko
14 g Tłuszcze
28 g Węglowodany
285 mg Sód
4 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 15 min.
1

Jajka gotujemy na twardo (około 9 minut).

2

Kefir, śmietanę, ogórki, czosnek, szczypiorek i koperek blendujemy na gładką masę.

3

Rzodkiewkę kroimy w drobną kostkę.

4

Rzodkiewkę dodajemy do chłodnika. Mieszamy. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.

5

Gotowy chłodnik podajemy z jajkiem i pieczywem.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.