Chlebek z komosy ryżowej i kaszy jaglanej
Lubisz chleb w każdej postaci? Proponuję Ci przepis na domowy chlebek z komosy ryżowej i kaszy jaglanej, który znakomicie będzie się nadawał na przyrządzone kanapeczki bądź dodatek do różnych past i nie tylko. Wypróbuj, a poznasz niepowtarzalny smak pieczywa.
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
200 g
|
kaszy jaglanej
|
200 g
|
komosy ryżowej
|
10
|
łyżeczek babki jajowatej
50 g
|
4
|
łyżeczki oliwy z oliwek
20 g
|
2
|
łyżki octu jabłkowego
20 g
|
2
|
szczypty soli
0,5 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Kaszę jaglaną i komosę ryżową moczymy w wodzie przez cały dzień. Następnie przepłukujemy, nalewamy nowej wody i pozostawiamy na noc.
Rozgrzewamy piekarnik na 160 stopni, tryb góra-dół. Odsączamy kasze i przepłukujemy przez sitko z drobnymi dziurkami.
Babkę jajowatą zalewamy wrzącą wodą, odstawiamy na 10 minut.
Wszystkie składniki mieszamy i blendujemy.
Masę przekładamy do formy silikonowej lub wyłożonej natłuszczonym papierem do pieczenia, wstawiamy do piekarnika.
Pieczemy 90 minut, po 45 minutach chlebek wyciągamy i dziurkujemy widelcem wierzch. Wstawiamy na kolejne 45 minut. Smacznego!