Chlebek z komosy ryżowej i kaszy jaglanej

Chlebek z komosy ryżowej i kaszy jaglanej

Lubisz chleb w każdej postaci? Proponuję Ci przepis na domowy chlebek z komosy ryżowej i kaszy jaglanej, który znakomicie będzie się nadawał na przyrządzone kanapeczki bądź dodatek do różnych past i nie tylko. Wypróbuj, a poznasz niepowtarzalny smak pieczywa.

20 min
Czas przygotowania
110 min
Czas całkowity
Średni
Poziom trudności
Oceń
3,67/5
(z 123 ocen)
Chlebek z komosy ryżowej i kaszy jaglanej
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez glutenu Bez glutenu
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

167 kcal Kalorie
5 g Białko
4 g Tłuszcze
27 g Węglowodany
24 mg Sód
6 g Błonnik

Składniki
200 g
 kaszy jaglanej
200 g
 komosy ryżowej
10
łyżeczek babki jajowatej
50 g
4
łyżeczki oliwy z oliwek
20 g
2
łyżki octu jabłkowego
20 g
2
szczypty soli
0,5 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

167 kcal Kalorie
5 g Białko
4 g Tłuszcze
27 g Węglowodany
24 mg Sód
6 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 20 min.
1

Kaszę jaglaną i komosę ryżową moczymy w wodzie przez cały dzień. Następnie przepłukujemy, nalewamy nowej wody i pozostawiamy na noc.

2

Rozgrzewamy piekarnik na 160 stopni, tryb góra-dół. Odsączamy kasze i przepłukujemy przez sitko z drobnymi dziurkami.

3

Babkę jajowatą zalewamy wrzącą wodą, odstawiamy na 10 minut.

4

Wszystkie składniki mieszamy i blendujemy.

5

Masę przekładamy do formy silikonowej lub wyłożonej natłuszczonym papierem do pieczenia, wstawiamy do piekarnika.

6

Pieczemy 90 minut, po 45 minutach chlebek wyciągamy i dziurkujemy widelcem wierzch. Wstawiamy na kolejne 45 minut. Smacznego!

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.